Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maria Fernanda Jimenez van Savisa over Gypsophila Mirabella en Snowball:

Gips met extra belichting blijkt goede vondst

Retailers en andere bloemenkopers kijken steeds indringender naar de mate waarin producten groen geproduceerd zijn. Kwekers op hun beurt willen hier graag in mee gaan, maar kunnen, dikwijls om verschillende redenen, niet zonder meer aan de gestelde eisen voldoen. Gewaseigenschappen en -benodigheden maken dat moeilijk zo niet onmogelijk. In het gips, bijvoorbeeld, is veel extra belichting nodig.

Dat geldt dan weer niet voor de variëteiten Mirabella en de nieuwe, grotere Snowball. De Ecuadoraanse kweker Savisa kweekt al meerdere jaren Mirabella en is vorig jaar ook met Snowball begonnen. Momenteel kweekt het bedrijf op 14 van de in totaal 18 hectare gips en de lagere CO2 footprint van de stelen wordt naar eigen zeggen goed opgepakt in de markt.


Maria Fernanda Jimenez tijdens de FlowersExpo 2017 in Moskou, Rusland.

Snowball and Mirabella
Mirabella en Snowball zijn veredeld door Ball en stammen uit dezelfde familie. Het enige verschil is de grote van de knoppen. Maria Fernanda Jimenez van Savisa: "Mirabella is een middelgrote gypsophila, en Snowball een grote gypsophila. Ze hebben allebei een heldere witte kleur, zijn gemakkelijk te kleuren, hebben een dikke stam waardoor de bloem rechtop blijft staan en een goed vaasleven van ongeveer 20-25 dagen." Op de kwekerij in El Quinche, gelegen op 2484 m boven zeeniveau, kweken ze Mirabella op 8 ha en Snowball op 6 ha. De rest van het areaal wordt gebruikt om het kleine gypsophila Vivo en wat craspedia en ridderspoor te kweken.

Duurzaamheid
Savisa vindt het belangrijk om zo milieuvriendelijk mogelijk te kweken en hier passen beide variëteiten goed bij. Ze zijn speciaal met het oog hierop veredeld, vertelt Lourdes Reyes van Ball. "Ze hebben geen extra belichting nodig en ze zijn beter bestand tegen bladmineerders, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Dit resulteert in een milieuvriendelijker product."


Lourdes Reyes en Maria Fernanda Jimenez met de prijs voor de beste presentatie tijdens de FlowersExpo Moscow. De stand van Ball was met door Savisa gekweekte Snowball opgemaakt.

Reacties op Snowball
Savisa is vorig jaar op 6 ha met het kweken van Snowball begonnen en de reacties op deze nieuwe variëteit zijn zeer positief. "Russen houden bijvoorbeeld erg van stralend witte, grote gypsophilas. De verkoop hiervan in deze markt gaat goed." Daarnaast is de kleur van het gips een belangrijke factor. "In China en in de VS is er steeds meer vraag naar getint gips. En dit is de andere reden dat we ervoor hebben gekozen om Snowball te kweken, omdat het zich erg goed laat kleuren, de kleur door de hele bloem wordt geabsorbeerd en de houdbaarheid heel goed is."

Voor meer informatie:
Savisa
Maria Fernanda Jimenez
Emaill: maferjimenez@hotmail.com
www.savisa.com
Publicatiedatum: