Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksresultaten helpen bij teeltwisseling

In het project emissieloos telen is in 2016 door Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw en partners aandacht besteed aan het verlagen van de watervoorraad in matten en silo’s bij de teeltwisseling zonder dit water te lozen.

Aan het einde van een teelt is er nog een aanzienlijke hoeveelheid nitraat en fosfaat aanwezig in het water in de teeltmatten en in de leidingen en voorraadvaten van het irrigatiesysteem. Om de eindeteelt emissie van nitraat en fosfaat vanuit het teeltsysteem te verminderen, is er een strategie ontwikkeld om in de laatste weken van de teelt de plant de voorraden aan nitraat en fosfaat te laten opeten. Dit moet uiteraard gebeuren zonder dat de productie of de kwaliteit van de productie in de laatste weken daaronder leidt.

De strategie bestond uit het, in de laatste weken, geleidelijk verlagen van de aanvoer van nitraat, EC en water. De verhouding ammonium/ nitraat werd juist verhoogd om de matten enigszins te verzuren zodat mogelijk neergeslagen fosfaat in oplossing komt. Chloride werd gebruikt om nitraat te vervangen als belangrijkste anion in de aanvoer zodat het niveau van kationen aanbod, met name kalium, zo lang mogelijk hoog kon blijven. Meer informatie over dit onderzoek kunt u lezen in het eindrapport.

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Jim van Ruijven)
Publicatiedatum: