Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naktuinbouw op Groot Groen in teken Ziekten & Plagen

Op 4, 5 en 6 oktober 2017 vindt GrootGroenPlus plaats. Natuinbouw ontmoet u graag in onze stand B077 in de blauwe hal. Het thema van onze stand is Ziekten & Plagen.

Xylella, bacterievuur, buxusmot: deze en andere ziekten en plagen kunnen de boomkwekerijsector veel zorgen geven. Onze collega’s praten u graag bij over actuele ontwikkelingen en beantwoorden uw vragen. Ook voor informatie over bijvoorbeeld kwekersrecht, kwaliteitsaudits of keuringen kunt u bij onze medewerkers in de stand terecht.

Op en voor het podium in het restaurant van de beurs geven wij mini-workshops om actuele onderwerpen verder toe te lichten. Ontmoet onze specialisten daar!

Select Plant Bosplantsoen
Het ketencertificeringssysteem Naktuinbouw Select Plant Bosplantsoen is er voor de gehele keten. Dit vrijwillig kwaliteit-plus-systeem geeft gemeenten en grootgroenvoorzieners zekerheid over herkomst, rasechtheid en raszuiverheid, goede genetische kwaliteit en traceerbaarheid en transparantie. Naktuinbouw werkt hierin samen met Staatsbosbeheer en het bedrijfsleven.



Hoofd Keuringen Ron Bleijswijk licht het systeem verder toe op woensdag 4 oktober om 12.00 uur.

Xylella
Xylella fastidiosa is een bacterieziekte die grote problemen kan veroorzaken. Voor waardplanten geldt daarom een plantenpaspoortplicht. Wat kun je als ondernemer doen tegen Xylella? Hoe check je het materiaal voor en bij binnenkomst? Hoe zien symptomen eruit en wat zijn waardplanten?



Op woensdag 4 oktober, om 13.00 uur laat beleidsmedewerker Marco van Dalen u zien wat u zelf kunt doen om Xylella op uw bedrijf te voorkomen en hij informeert u hoe Naktuinbouw én de sector samen aan de slag gaan.

Ziekten inde boomkwekerij
Xylella, maar ook Phytophtora ramorum, Xantamonas arboricola pruni, bacterievuur (Erwinia) vormen gevaren voor boomkwekerijproducten.



Op woensdag 4 oktober om 16.00 uur en op donderdag 5 oktober om 11.00 uur, 14.00 uur en om 16.00 uur informeren onze keurmeesters Willem van der Leij en Gert Verwoert u over de symptomen van deze ziekten en laten zij u zien wat waardplanten zijn.



Op vrijdag 6 oktober is keurmeester Wouter van den Ende aanwezig in
onze stand om al uw vragen over ziekten en plagen te beantwoorden.

Naamlijsten houtige gewassen en vaste planten
In de naamlijsten staan voorkeursnamen, synoniemen en handelsaanduidingen van bijna 45.000 houtige gewassen en 24.000 vaste planten. Het gaat om de officiële namen uit het handelssortiment van boomkwekerijgewassen in Europa en grotendeels in de Verenigde Staten.



Marco Hoffman, specialist Rassenonderzoek en samensteller van de naamlijsten, geeft u op vrijdag 6 oktober om 10.30 uur en om 15.00 uur toelichting over deze boeken. Uiteraard kunt u uw naamlijst door Marco laten signeren.

In onze stand kunt u de naamlijsten aanschaffen. De Naamlijst van houtige gewassen kost € 55,- en de Naamlijst vaste planten € 45,-. Prijzen zijn inclusief BTW. De lijsten zijn ook digitaal verkrijgbaar.

Kwekersrechtonderzoek
DUS-onderzoek is nodig om een ras toe te laten tot de Europese rassenverkeerslijst of om Nederlands kwekersrecht te krijgen. Wat is het DUS-onderzoek en wat betekent dat voor u?

Marco Hoffman licht het graag toe op vrijdag 6 oktober om 12.00 uur.

bron: Naktuinbouw
Publicatiedatum: