Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR en Vredestein ontwikkelen racefietsband van paardenbloemrubber

Tijdens de Eurobike in Friedrichshafen, eind augustus, toonde bandenfabrikant Vredestein een prototype van de Fortezza Flower Power, een racefietsband die gemaakt is van rubber uit de wortels van Russische paardenbloemen. Deze innovatie is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen onder andere Vredestein en de Wageningen University & Research (WUR) binnen het EU onderzoekproject Drive4EU. De fietsband is van verre herkenbaar dankzij de groene ‘schouder’.



De band is de eerste fietsband ter wereld geproduceerd met natuurrubber uit de wortels van de Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz). Voor deze specifieke serie prototype banden zijn wortels gebruikt van planten die in Nederland zijn verbouwd en geoogst.

Vredestein en de WUR nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en eerste industrialisatie van dit speciale natuurrubber, dat inmiddels getest is in diverse ‘compounds’: mengsels van natuurrubber en andere stoffen die banden specifieke eigenschappen geven. Bij iedere verbeterslag in het proces van rubberextractie, werd ook direct een kwaliteitsverbetering van het rubber vastgesteld. Gevolg is dat het speciale rubber-product dat nu voor het prototype van de Fortezza Flower Power is gebruikt, meer grip op de weg biedt dan traditionele compounds. Dit is direct te relateren aan de hogere concentratie van natuurhars in deze natuurrubber variant.

Apollo Vredestein (de moedermaatschappij van het merk Vredestein) is een van de industriële partners in het DRIVE4EU project, dat gericht is op de ontwikkeling van de productieketen van natuurrubber en inuline uit Russische paardenbloem. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen University & Research. Met de resultaten van DRIVE4EU kunnen de Europese landen in de nabije toekomst minder afhankelijk worden van de import van natuurrubber uit rubberbomen en tegelijk inspelen op het mondiaal dreigende tekort aan rubber.

Voor meer informatie:
www.drive4eu.eu
Publicatiedatum: