Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmte niet alleen voor de tuinbouw

De TU Delft heeft al jaren plannen met aardwarmte. Chris Hellinga, duurzaamheidscoördinator bij de TU Delft: "Doorslaggevend om er nu verder mee te gaan, is onze succesvolle aanvraag voor SDE+. Zonder dat is aardwarmte nog niet commercieel in te zetten."
 
De universiteit berekende dat de ondergrond geschikt is voor een bron voor campusverwarming. "Sinds kort hebben we de integrale analyse rond," aldus Hellinga.



Technische aanpassingen
De universiteit bereidt de plannen verder voor. Binnen enkele maanden moeten ze definitief zijn. "We hebben daarbij technische en organisatorische uitdagingen. Zo vragen onze gebouwen warmte van meer dan 90°C.

Aardwarmte geeft maximaal 75°C. Daar moeten we de campus op aanpassen. Maar dankzij resultaten uit ons project in het kader van het Innovatieprogramma Intelligente Netten verwachten we dat investeringen beperkt blijven.”

Aardwarmte voor 3.000 woningen
De aardwarmtebron op de campus levert circa 200.000 Gigajoule per jaar. Dat is genoeg voor de ruimteverwarming van ruim 5.000 huishoudens. "De bron is groter dan wij nodig hebben", zegt Hellinga. "Vandaar dat we op zoek zijn naar extra afzet."
 
Studentenhuisvester Duwo heeft interesse om 3.000 wooneenheden aan te sluiten. De eerste berekeningen daarvoor zijn positief.

Zuid-Hollandse warmterotonde
Het afzetgebied wordt mogelijk nog groter. "We kijken naar aangrenzend tuinbouwgebied en de nabijgelegen woonwijk Voorhof", zegt Hellinga. "Er zijn plannen voor de Zuid-Hollandse warmterotonde. Die moet restwarmte aanvoeren vanuit de Rotterdamse haven. Als die plannen doorgaan, komt de leiding vlakbij de Voorhof te lopen.
 
Onze aardwarmtebron helpt om alvast een duurzaam warmtenetwerk in dat deel van Delft te ontwikkelen. Zo komt het aardgasvrij maken van wijken sneller dichterbij zonder dat alle gebouwen eerst vergaande isolatie nodig hebben.
 
Bij ‘aardgasvrij’ moet je niet alleen aan warmtepompen in energiezuinige woningen denken. Aard- en restwarmte kunnen daar ook een goede rol in hebben."
Publicatiedatum: