Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vooruitzichten VGB positief

Roze rozen zijn populair deze Moederdag

Tholen - "Rozen zijn erg in trek deze Moederdag en dan vooral de roze tinten" vertelt Erik Wassenaar, veilingmeester bij FloraHolland Aalsmeer. "Maar ook in andere bloemensoorten zien we deze trend terug" vervolgt hij.

Zondag is het Moederdag, één van de belangrijkste dagen voor de Europese bloemen- en plantensector. Naast de rozen doen de zomerbloemen en pioenen het ook goed.

Verder zijn de gemengde boeketten populair. "Deze winnen elk jaar aan populariteit." Ook gaat het goed met de prijzen. "De koopkracht neemt toe en dat merken we zeker tijdens Moederdag", zegt Wassenaar.



VGB
Ook VGB is positief over de vooruitzichten in aanloop naar Moederdag. "Dankzij het brede assortiment en de sterke logistiek is er voor alle typen consumenten en alle budgetten een goede beschikbaarheid", meldt de organisatie.
 
Het definitieve oordeel over de resultaten van aanstaande Moederdag kan pas na komend weekend worden bepaald, maar groothandelaren constateren dat de handelsstemming goed is. De weersvoorspellingen voor het komende weekend zijn gunstig voor de bloemen- en plantenafzet. Dit melden directeur Jaco de Mooij van groothandel Goedebuure & de Mooij in Ede en zijn collega Erik-Jaap Kroone van Nijssen Junior in Aalsmeer, exporteur gespecialiseerd op vooral Duitstalige afzetgebieden. ''Door het koelere voorjaar is met name een impuls voor het tuinplantensegment welkom'', weet De Mooij.
 
Meer vraag en een door het koelere voorjaar vertraagde productie zorgen normaliter voor hogere veilingprijzen. ''Maar we leggen steeds meer ruim vooraf met kwekers vast. De samenwerking tussen detailhandel, groothandel en kwekers wordt intensiever. Daardoor is er een grotere stabiliteit, al blijven er fluctuaties'', is de ervaring van Kroone.

Volgens Koen Heyl van de op Duitsland gespecialiseerde exportonderneming W.K. Heyl jr. in Honselersdijk waren waren vorig jaar oranje en rode kleuren extra populair, dit jaar is het in het afnemerssegment van zijn klanten vooral roze. ''En blauw'', voegt De Mooij toe. Hij constateert ook dat de voorkeur van consumenten voor exclusievere bloemen en planten toeneemt. ''Onze klanten hebben een zware tijd gehad en we zijn er nog niet, maar prijstechnisch is het allemaal wat makkelijker.'' Dat is niet alleen in Nederland en Duitsland het geval, maar volgens directeur Bob Pieksma van het op supermarkten gespecialiseerde HortiFlower in Aalsmeer ook het geval in Zwitserland. Nederlandse leveranciers aan retailers in de landen waar Moederdagen worden gevierd, stellen vast dat de bloemen en planten een vaste waarde behouden. Na de Moederdag dit weekend in Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk volgen nog Polen op 26 mei en Frankrijk op 31 mei.


Bron: Eigen verslaggeving/VGB