Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekerij de Groot in de spotlights bij OZ Planten

Kwekerij de Groot is een echt familiebedrijf. In 1963 kwam oprichter Joop de Groot vanuit Utrecht naar Langeweg om een tomaten en komkommer kwekerij te starten. Zijn zoon Jan startte een aantal jaar later een kwekerij ernaast en in 1976 nam hij het bedrijf van zijn vader over en voegde beide locaties samen. Tegen die tijd werden er al steeds meer potplanten gekweekt. Sinds 1986 is de kwekerij volledig overgegaan op de productie van kamerplanten.



Op een totaaloppervlakte van 13,4 hectare, verdeeld over drie aparte bedrijven, worden er jaarlijks zo’n 9 miljoen planten gekweekt. In totaal bestaat het team uit ongeveer 25 vaste medewerkers met Joost, Niels en Leon de Groot aan het hoofd van het bedrijf.

De kwekerij heeft een breed aanbod planten. De drie hoofdproducten zijn dieffenbachia, alocasia en ficus, met daarnaast nog twintig verschillende cultivars. Deze producten worden jaarrond geleverd. Alle producten zijn verkrijgbaar in uiteenlopende varianten, potmaten of steellengtes. Naast het vaste kamerplanten assortiment wordt er in het voorjaar perkgoed gekweekt.

Maatwerk staat centraal bij de kwekerij: standaardpotten, keramiek potten, houten vazen of mixtrays die precies naar de wensen van de klanten zijn samengesteld met of zonder etiketten, trays, trolleys of hele trailers – door het goed georganiseerde bedrijfsproces is bijna alles mogelijk.



Dat de consument verrast wil worden heeft kwekerij de Groot goed in de gaten. De Groot biedt een aantal unieke concepten, die ze zelf ontwikkeld hebben. Twee voorbeelden van deze specials die bedacht zijn door de Groot zijn:
  • Sprookjesboom: In samenwerking met de Efteling is deze ficus bedacht naar de gelijknamige boom in het familiepretpark. De plant combineert de magie van de sprookjeswereld met de betovering van echt groen.
  • Coffea concept: Een coffeaplant in geschenkblik met een eigen logo. Het blik is aangevuld met koffiebonen en een koffieschepje. Dit product is een compleet product en voor consumenten een sfeervol en vernieuwend concept.
Het uitgangsmateriaal is afkomstig van vooraanstaande leveranciers, en daarnaast heeft de kwekerij haar eigen moederlijnen. Hierdoor is een goede basis gegarandeerd. In 2003 is een geheel nieuw bedrijf gebouwd, dat gebruik maakt van innovatieve technieken. De kweektafels worden bijvoorbeeld automatisch verplaatst door robottreinen, en het sorteren wordt uitgevoerd door sorteerrobots.



Met een aantal mooie initiatieven is de kwekerij ook bezig met duurzaamheid. Zo wekt de kwekerij haar eigen energie op, de warmte en CO2 worden gebruikt in de kassen. Met de reststroom voorziet de kwekerij 1750 huishoudens van energie. Deze en andere maatregelen worden beloond met MPS SQ, GAP en A certificaten.

Klik hier voor meer informatie over Kwekerij de Groot

bron: OZ Planten
Publicatiedatum: