Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cijfers voorjaarsronde SDE+ : zonnepanelen wat de klok slaat

In een brief aan de Tweede Kamer doet demissionair minister van EZ Henk Kamp verslag van de resultaten voorjaarsronde SDE+.

"De voorjaarsronde liep van 7 maart tot 30 maart jl. en de laatste beschikkingen zijn inmiddels afgegeven. De voorjaarsronde kende een verplichtingenbudget van € 6 miljard. Dit is het bedrag waarvoor nieuwe SDE+-beschikkingen kunnen worden afgegeven. De werkelijke kasuitgaven hangen af van de jaarlijkse marktwaarde van energie en de daadwerkelijke energieproductie van projecten en zijn naar verwachting lager dan de maximale verplichting. In totaal zijn 4.673 aanvragen binnengekomen voor een totale budgetclaim van € 7,1 miljard. De aanvragen zijn inmiddels beoordeeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op technische en economische haalbaarheid. In totaal zijn er maar liefst 4.530 beschikkingen afgegeven, waarbij het merendeel naar zonne energieprojecten (zon-PV) is gegaan. Indien alle projecten uit de voorjaarsronde volledig worden gerealiseerd, leveren deze een productie van 21,38 PJ hernieuwbare energie per jaar. Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie.



Naast een grote hoeveelheid positieve beschikkingen is er voor € 1,2 miljard aan projecten afgewezen, omdat deze projecten niet aan de inhoudelijke eisen voldeden. Hierdoor kon een beperkt deel van het verplichtingenbudget, circa € 168 miljoen, niet worden beschikt. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag in de voorjaarsronde is afgewezen, kunnen in de najaarsronde een nieuwe verbeterde aanvraag indienen. RVO.nl zal in de informatiebijeenkomsten voor de najaarsronde extra aandacht besteden aan de inhoudelijke eisen waaraan de aanvragen moeten voldoen. De najaarsronde staat open van 3 oktober tot 26 oktober. Hiervoor stel ik zoals eerder voorzien wederom een verplichtingenbudget van € 6 miljard open."


Klik hier voor een interactieve kaart met alle aanvragen (m.a.w. klik op een stip en zie wie wat doet)

De brief van Henk Kamp is hier in zijn geheel te lezen.

Publicatiedatum: