WUR presenteert 's werelds eerste mobiele faciliteit voor bewaringstechnologie
Vanbuiten lijkt het een gewone zeecontainer. Maar als de deuren openzwaaien, wordt een ultramoderne onderzoeksruimte zichtbaar die is uitgerust met diverse klimaatkamers en moderne meet- en regelapparatuur. In deze mobiele onderzoeksfaciliteit, ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research en Fotein BV, kan overal ter wereld onderzoek worden gedaan naar de kwaliteit en bewaring van versproducten.
‘De productie van groenten en fruit is de afgelopen decennia sterk toegenomen in opkomende landen als China, India, Kenia, Mexico en Vietnam’, vertelt Peter Ravensbergen, business developer bij Food & Biobased Research. ‘Daarmee stijgt ook de behoefte aan kennis en technologie die nodig is om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te waarborgen.’ Bedrijven en overheden kunnen met behulp van dit onderzoek voedselverliezen verminderen en exportkansen beter benutten.
De COOL-container staat op de campus naast onderzoeksfaciliteit Phenomea. In de onderzoeksruimte bevinden zich tien klimaatkamers, waar verschillende klimaatcondities zoals temperatuur en zuurstofgehalte afzonderlijk kunnen worden ingesteld. In elke container kan 80 kilo aan versproducten worden opgeslagen. ‘Bij avocado’s doen we bijvoorbeeld onderzoek met transportsimulaties’, zegt Ravensbergen. ‘Deze vruchten zijn namelijk gevoelig voor koude-schade, dan worden ze zwart van binnen.’
Klik hier voor meer informatie & foto's.