Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador: rozenkweker Matiz Roses breidt uit met 2ha

Inspringen op een groeiende vraag vanuit Rusland, incidenteel tegenvallende opbrengsten t.g.v. slechte weersomstandigheden het hoofd kunnen bieden en nieuwe variƫteiten introduceren, dat zijn in een notendop de voornaamste redenen van de Ecuadoraanse kweker Matiz Roses de kas uit te breiden. Op ongeveer 3.000 meter boven de zeespiegel, in Cotopaxi, kweken zij rozen en binnenkort zullen ze de kas met 20 procent uitbreiden.


Natalya Pykanova en David Espinosa, gefotografeerd op de FlowersExpo in Moskou vorig jaar

Stabiele roebel

Rusland is de voornaamste afzetmarkt voor Matiz Rozen, gevolgd door de VS en Europa. Die eerste is de afgelopen twee jaar (weer) aantrekkelijk geworden, omdat de roebel een stabiele koers vaart ('voorheen kon de koers de ene week wel 20 procent verschillen met een week daarvoor). Naar eigen zeggen was er in die tijd met Russische afnemers soms wekelijks, en soms zelfs dagelijks contact. Nu draait de handel en logistiek weer goed: de vraag gaat de pet te boven, zelfs terwijl de kweker op enkele varieteiten de prijs met 8 tot 10 procent omhoog gegooid heeft.


 
Wisselvallig weer
Dat die vraag soms niet gehaald kan worden, heeft o.a. te maken met weersomstandigheden. Of beter, geografisch-klimatologische: de hoogte kan hen immers ook parten spelen. Door koude nachten daalde naar eigen schatting in 2015 de productie met 18 procent t.o.v., en in 2016 met 23 procent door regen en minder zonlicht. En dit jaar werd tussen januari en augustus wederom meer regen gemeten dan normaal.



Nieuwe varieteiten
Esponos hoopt nu ook het portfolio wat uit te breiden met nieuwe varieteiten. "Nu voeren we 38 varieteiten, maar op verzoek van verschillende klanten uit Rusland en de VS willen we dat nu uitbreiden. We zijn nu aan het uitzoeken welke varieteiten volgens ons en onze klanten het meeste potentie hebben." Op het lijstje staan er al een aantal: Pink Mondial, Lola, Quick Sand, Saga & Gotcha, om er een paar te noemen."



Uitbreiding
En daarom wordt dus uitbreiding gezocht. Met 2 hectare erbij moet de productie naar eigen zeggen met 15 tot 20 procent omhoog kunnen.



FlowersExpo Russia
Om aan deze ontwikkelingen meer ruchtbaarheid te geven, zal de kweker dit jaar wederom afreizen naar Moskou, voor weer een nieuwe FlowersExpo. Deze wordt gehouden van 12-14 september



Voor meer informatie
Matiz Roses
David Espinosa
E: david@matizroses.com
www.matizroses.com
Publicatiedatum: