Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alaska: Opwarming van de aarde bedreigt pioenrozenteelt

In Alaska zijn 200 commerciële pioenrozentelers, vooral in centraal Alaska en aan de Zuidkust. Hoewel de staat niet bekend staat om de export van bloemen en planten, zijn pioenrozen snel een "cashcrop" geworden voor de ondernemende telers in de staat. Vorig jaar hebben deze telers al meer dan 200.000 bloemen naar lokale, nationale en internationale markten geëxporteerd, waaronder Taiwan, Canada en Korea. Ron Illingworth, voorzitter van de Alaska Peony Growers Association, verwacht dat dit aantal in 2020 tegen de 1 miljoen zal liggen. 

Echter, nu de gemiddelde temperaturen in Alaska stijgen door de uitstoot van broeikasgassen vragen de pioenrozentelers zich af of hun nieuwe onderneming wel stand kan houden. Pioenrozen worden wereldwijd geteeld in verschillende klimaten, maar ze zijn meestal maar korte tijd beschikbaar: van het eind van de lente tot het begin van de zomer. Wat dit betreft hebben de telers in Alaska een voordeel: Terwijl pioenrozen telers in Chili, Nederland en Canada het hoogtepunt van de teelt in mei en juni bereiken, zorgen de late zomers in Alaska ervoor dat de telers hier nog pioenrozen beschikbaar hebben in juli en augustus. Dit voordeel zou echter kunnen verdwijnen als de klimaatverandering het seizoen in Alaska gaat verschuiven, zodat het gaat overlappen met het seizoen van telers in andere delen van de wereld. 

Alaska is namelijk de laatste 60 jaar twee keer zo snel opgewarmd als de rest van de wereld. De temperatuur in de staat steeg gemiddeld 3 graden Fahrenheit en maar liefst 6 graden Fahrenheit in de winter. Pioenrozen hebben een koude winter nodig om te bloeien en zijn afhankelijk van sneeuw om hun wortels te isoleren. Echter hebben nu al delen van Alaska een vroegere lente en latere herfst. "Voor pioenrozen telers is dit niet positief," zegt Nancy Fresco, deskundige op het gebied van klimaatverandering aan de Universiteit van Alaska Fairbanks. Zij ontwikkelt klimaatberekeningen voor de pioenrozen telers binnen de staat om hen beter te laten begrijpen welke klimaatvariabelen de teelt het meest zullen beïnvloeden. "Hun niche markt is afhankelijk van het feit dat de pioenrozen in Alaska later groeien dan in andere delen van de wereld."

Klimaatverandering kan overigens nog meer uitdagingen voor de pioenroos opleveren. Latere en vaker voorkomende natuurbranden kunnen as op de groeiende bloemen laten vallen, wat de de bloemen beschadigt. Overstroomde akkers kunnen het zaaien in de herfst moeilijk maken en door meer vorst kunnen de wortels de bloemen beschadigen. Telers in Alaska hebben zich nog weinig zorgen hoeven te maken over ongedierte, maar ook dat zou kunnen gaan veranderen. "Het zal minder koud worden in de winter, waardoor we meer last van ongedierte en schimmels kunnen krijgen," zegt Fresco.
Publicatiedatum: