Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gebreksverschijnselen en groeiachterstand voorkomen

Steeds nauwkeuriger gewasonderzoek mogelijk

Potgrond-, substraat- en kasgrondonderzoek geven samen met analyses van voedingsoplossingen en drainwater al een goed beeld van de nutriëntenhuishouding in teeltmedium en plant. Met behulp van deze analyses kan vrij goed op een toereikende beschikbaarheid van nutriënten worden gestuurd. Maar ondanks het optimale aanbod aan nutriënten kunnen er toch tekorten of disbalans in het gewas optreden. Het gevolg hiervan zijn gebrekverschijnselen en achterblijvende groei.



Bodemtemperatuur en kasklimaat spelen een belangrijke rol bij de daadwerkelijke nutriëntenopname door het gewas. Met behulp van gewasonderzoek kunt u als teler vaststellen hoeveel van de nutriënten daadwerkelijk in de plant terecht is komen. U kunt hiermee controleren of de nutriënten in het gewas op niveau zijn en in de juiste verhoudingen voorkomen.

Eurofins Agro heeft het gewasonderzoek dan ook vernieuwd. Het vernieuwde gewasonderzoek bepaalt droge stof, kalium (K), natrium (Na), calcium (Ca), magnesium (Mg), stikstof (N), chloride (Cl), zwavel (S), fosfor (P), ijzer (Fe), mangaan (Mn), zink (Zn), borium (B), koper (Cu), en molybdeen (Mo). Aluminium (Al), fluor (F) en silicium (Si) zijn als aanvullende bepalingen aan te vragen. Een tekort aan één van deze essentiële nutriënten kan leiden tot verminderde weerbaarheid en vertraagde groei.

Het meten van deze nutriënten in het gewas wordt al vele jaren gedaan en in de glastuinbouw zijn daar al beoordelingen en streeftrajecten aan gekoppeld geweest. Deze beoordelingen en streeftrajecten zijn nu op basis van een uitgebreide dataset herzien en vernieuwd. Ook zijn er nieuwe gewassen, o.a. veldsla, impatiens, celosia, calathea, bamboe, bijgekomen waarvoor beoordeling en streeftrajecten beschikbaar zijn.

Tot voor kort werd de beoordeling in woorden met "laag", "goed" of "hoog" aangegeven. Bij het vernieuwde gewasonderzoek is de beoordeling in overzichtelijke balkjes, in vijf categorieën lopend van "laag" naar "hoog", weergegeven. De teler ziet in een oogopslag of de nutriënten in het gewas op niveau zijn. Op basis hiervan kan de teler kijken of de opname van nutriënten door het gewas optimaal is verlopen en zo nodig aanpassingen in bemesting en/of kasklimaat doorvoeren.

Optimalisatie van productie
Maar er is meer mogelijk met het gewasonderzoek dat kan worden uitgevoerd in knol, bol, stengel, steeltje en blad. In bepaalde teelten wordt het benut om het oogstmoment te bepalen. In een markt waar opbrengst en bewaarkwaliteit steeds belangrijker worden, kan gewasonderzoek dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de optimalisatie van de productie. In de open teelt trekken sommige klanten er al profijt uit. Zo inventariseren vollegrondstelers de voedingswaarde van hun producten, want ook de consument heeft voldoende voedingstoffen op zijn of haar bord nodig.


Voor meer informatie:
Eurofins Agro
088 876 1014
klantenservice.glastuinbouw@eurofins-agro.com
eurofins-agro.com
Publicatiedatum: