Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardwarmte-update Geopower en CaliforniŽ

In de Staatscourant geeft Minister Kamp van Economische Zaken een update over de stand van zaken in Maasland en CaliforniŽ.

GeoPower Vastgoed in Maasland kan vanaf eind augustus het doublet gaan testen. Half juli is gestart met de boring van de eerste put, die zo'n 3 kilometer diep is. Nu kan de eerste welltest worden uitgevoerd. Een spannend moment, want dan wordt duidelijk wat de potentie is van de bron en of er voldoende warm water omhoog gepompt kan worden. Als dat zo is, wordt er gestart met de boring van de tweede put. Medio december zijn de testen naar verwachting klaar.

Als er gas mee naar boven komt, zal dit met een tijdelijke testinstallatie worden afgefakkeld. De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk overdag plaatsvinden. Een klein gedeelte van het werk kan niet onderbroken worden en zal daarom ook s' avond en in de nacht plaatsvinden. Fakkel-activiteiten en transporten zullen zoveel mogelijk geconcentreerd plaatsvinden tijdens de daglichtperiode.

CaliforniŽ
Ook in CaliforniŽ wordt er gewerkt aan de geothermie. Daar gaat een mobiele telescoopkraan aan de slag met het verhelpen van een verstopping in de geothermieput CaliforniŽ GT-02. Ook hier zullen de werkzaamheden zoveel mogelijk overdag plaatsvinden, net als de transporten. Begin september is het werk naar verwachting klaar.

Sinds 2007 zijn er in Nederland 35 putten geboord en 14 systemen actief, alle geÔnstalleerd door tuinbouwondernemers.


Ondiepe geothermie
En dan is er nog meer aardwarmtenieuws. Bij auberginekwekerij Greenbrothers (Purple Pride) in Zevenbergen wordt gewerkt aan een aardwarmteinstallatie. Het gaat om een demonstratieproject waarbij gewerkt wordt met ondiepe aardwarmte. In plaats van een diepte van 1.800 tot 2.500 meter, wordt er geboord naar ca 700 meter. "Een belangrijke stap naar duurzaam telen", laat het bedrijf weten.

Publicatiedatum: 11-8-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren