Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-problematiek naar de Tweede Kamer

Tholen - De Tweede Kamer mag zich gaan bezighouden met de CO2-problematiek in de glastuinbouw. Door de brand bij Shell in Pernis is er een tekort aan CO2. Kamerleden Arne Weverling (VVD), Remco Dijkstra (VVD) en Maurits von Martels (CDA) vragen uitleg aan Henk Kamp.

OCAP koopt bij Shell in Pernis en bij Abengoa in Rotterdam CO2 in. Die wordt geschikt gemaakt voor gebruik in de glastuinbouw en gaat via een speciale transportleiding naar de telers. Door de brand bij Shell eind juli is het leveren van CO2 echter in de problemen gekomen. Daardoor komen een aantal telers momenteel CO2 tekort. Die problemen zijn deze week nog niet opgelost.

CO2-levering
Vorig jaar was het ook al raak met de CO2-levering aan de tuinbouw. Toen lag de raffinaderij van Shell stil voor onderhoud. Doordat het Spaanse moederbedrijf van Abengoa in de financiele problemen raakte, konden zij ook geen CO2 leveren. Ruim 600 telers zaten toen een maand lang zonder OCAP-CO2.

Uitbreiding
Dit jaar zag het er beter uit. In het Westelijk deel van Westland wordt momenteel het OCAP CO2-distributienetwerk uitgebreid. In de zomer moet ook daar de eerste CO2 worden geleverd. In totaal gaan er bijna vijftig bedrijven extra gebruik maken van CO2.

Nu zijn er door de brand echter weer tekorten. Een aantal telers kan gebruik maken van CO2 uit opslag. Zij hebben een duurder contract afgesloten. De opslag van CO2 is een kostbaar proces. De overige telers krijgen ruim 60% minder CO2 geleverd. De WKK gaat aan en de extra geproduceerde warmte gaat de kas in, of wordt opgeslagen.

Oplossingen
De Kamerleden willen nu dat Henk Kamp kijkt naar noodoplossingen en structurele oplossingen. Daar hebben ze kamervragen over gesteld. OCAP pleit al langer voor het beschikbaar maken van meer CO2-bronnen voor de glastuinbouw. Ook de opslag van CO2 in bijvoorbeeld de lege gasvelden in de Noordzee is voor hun een optie.