Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verhuist noodtoestand van Ethiopië naar Kenia?

Tholen - Tien maanden lang gold in Ethiopië een noodtoestand en afgelopen weekend werd deze opgeheven. Een ver van je bed show, ongetwijfeld, en dat lijkt voor een groot deel zelfs te gelden voor de Ethiopische bloemenproducenten. “De afgelopen maanden weinig tot niets van gemerkt”, weet Marc Holla van Holla Roses. "Lokaal gaf het wel een veilig gevoel dat er bewakers in burger rondliepen en misschien dat die nu verdwijnen. Dat weet ik niet. Maar op zich is een noodtoestand natuurlijk niet gunstig en is zaken doen in Ethiopië nu met het opheffen ervan in het algemeen veiliger.”



Prima jaar
Qua productie is deze zomer, tot nog toe, voor de Ethiopische kwekers beter verlopen. Dat zegt kweker John Magara van Roshanara, een rozenkweker uit Holeta. Tot nog toe heeft hij dit jaar 5 procent meer productie gedraaid en heeft hij nu 10 tot 15% meer vraag te verstouwen dan rond dezelfde tijd vorig jaar.

Verkiezingen Kenia
Een andere, misschien wel belangrijkere ontwikkeling is de presidentsverkiezing in buurland Kenia. Deze gaan traditioneel gepaard met onrusten, soms zelfs zozeer, dat buitenlanders er liever voor kiezen de wijk te nemen naar het buitenland. Ook gebeurde het bij voorgaande edities wel (in elk geval bij voorlaatste verkiezingen), dat vluchten kwamen te vervallen. En dat afnemers, weet Marc, bij wijze van voorzorgsmaatregel specifiek om rozen uit Ethiopië vroegen. “Maar tot op heden merken we daar (nog) niets van.”


foto: Holla Roses

John bespeurt echter al wel een soortgelijke ontwikkeling. “Door de verkiezingen in Kenia is de aanvoer van Keniaanse rozen gedaald en daarmee de vraag naar onze Ethiopische rozen gestegen. Tegelijkertijd moet men niet aan enorme verschillen of bedragen denken, benadrukt de kweker, omdat het nu nog altijd laagseizoen is. "Europa is onze hoofdmarkt en veel mensen daar zijn nu op vakantie. Binnenkort komen die weer terug, wordt het weer weer minder, en gaat men het thuis weer gezellig maken."


foto: Holla Roses

Afwachten
Of de kwekers in Kenia al iets merken van de verkiezingen? Tot nog toe weinig, weet Harry Rooyakkers van Blooming Innovations, kweker van delphiniums en snij hortensia in het Keniaanse plaatsje Gilgil, vlak bij Eldoret. "Het hangt ongetwijfeld af van waar je zit. Verhalen over onrust doen de ronde, maar hier gaat de productie gewoon door. De zomer is vanzelfsprekend altijd een wat rustigere tijd voor ons, maar we krijgen de bloemen nog steeds goed weg. Maar hier tot nog toe alles rustig.”

Het spannendste moment kan echter nog komen. As we speak worden de laatste stemmen geteld en lijkt Kenyatta af te stevenen op een nieuwe termijn. Nakuru en Naivasha zijn vaak de plaatsen waarin het wat onrustiger kan zijn. Echter, volgens Sachin Appachu van Bliss Flora die rozen kweekt in Nakuru, is het op het moment erg rustig. Ook op deze kwekerij gaat ook alles gewoon door en lijkt er niets aan de hand. "95 procent van de werknemers zijn gewoon aanwezig, een aantal zijn naar huis om te stemmen en komen over een aantal dagen weer terug", zegt Appachu. Volgens Appachu is het in heel het land momenteel kalm. "Er is veel gespeculeerd en er zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen, maar er is nog geen sprake van onrust."