Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verzuim in de agrarische en groene sector stijgt"

Jaarlijks brengt SAZAS de verzuimcijfers over agrarisch en groen uit. In het rapport ‘Een gezonde aanpak van verzuim', zijn de verzuimcijfers over 2016 gebundeld. “De cijfers hebben als doel trends en ontwikkelingen te signalen, zodat ondernemers hier hun voordeel mee kunnen doen. Dat moet ertoe bijdragen dat de agrarische sector gezond blijft nu en in de toekomst” aldus Hans van Bussel directeur van SAZAS. Hij geeft toelichting op enkele thema’s uit het rapport en vervolgt: “de agrarische sector kent al jarenlang een stabiel verzuim. Wel zien we dat het verzuim over 2016 stijgt (van 3,43% over 2015 naar 3,65% over 2016). We zullen samen de schouders eronder moeten zetten.

Oorzaken
“We zullen flink ons best moeten doen om de stijging van het verzuim in de toekomst beperkt te houden. Dat is een punt van aandacht. Zet verzuim daarom op de agenda. Onze aandacht zal uitgaan naar het verminderen van verzuim. Daar helpen we onze klanten natuurlijk ook kosteloos bij. De grootste winst zit echter aan de voorkant. Meer aandacht voor preventie en duurzame inzetbaarheid is nodig om het tij te keren. We moeten allemaal langer doorwerken tot we met pensioen gaan. Dan moeten we er ook voor zorgen dat mensen een leven lang inzetbaar zijn op een verantwoorde manier” aldus de heer van Bussel.

Verzuim en grootte bedrijf
‘Van Bussel vervolgt: “De trend van schaalvergroting binnen agrarisch en groen zet zich in een razend tempo voort. Deze trend kan invloed hebben op het ziekteverzuim in de nabije toekomst. We zien dat het verzuim vaak hoger is bij grotere bedrijven. Dit past ook in het landelijke beeld. De reden dat dit hoger ligt kan zijn oorzaak hebben met sociale binding, variatie van het werk en betrokkenheid bij elkaar en het bedrijf. Grotere organisaties hebben ook veel mogelijkheden om het verzuim te verminderen. Bijvoorbeeld door werknemers (tijdelijk) aangepast werk aan te bieden waardoor terugkeer naar werk gemakkelijker kan plaatsvinden."

Verzuim en leeftijd
‘Vergrijzing vormt een serieus probleem binnen de agrarische en groene sector. We zien dat de leeftijd van werknemers binnen onze sector gemiddeld verder stijgen. Ouderen zijn niet vaker ziek. De duur van het ziekteverzuim neemt wel toe met het stijgen van de leeftijd. Als SAZAS hebben we een eigen aanpak ontwikkeld om juist deze groep te helpen. We schakelen hiervoor meteen de bedrijfsarts in. En dat helpt om een aanpak te formuleren waardoor een werknemer weer voor langere periode het werk kan hervatten. Een duurzame en gezonde aanpak van verzuim. Daar staan we voor” besluit de heer van Bussel.

Voor meer informatie:
www.sazas.nl
Publicatiedatum: