Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europees project ontwikkelt nutriŽnten en gewasbeschermingsmiddelen

AGRISENSUS ontwikkelt een duurzaam geÔntegreerd monitoring- en controlesysteem met innovatieve ion-selectieve sensoren voor voedingsstoffen en biochemische sensoren voor de detectie van gewasbeschermingsmiddelen. De sensoren maken het mogelijk om bij hergebruik de dosering van water en nutriŽnten te optimaliseren om zo schadelijke milieueffecten te minimaliseren. De ontwikkelde technologieŽn worden gevalideerd en gedemonstreerd in vier case studies, voor verschillende gewasproductiesystemen van open teelten tot glastuinbouw in verschillende klimaatgebieden. Op 24 april werd het startsein voor AGRISENSUS gegeven voor dit Europese project tijdens de kick-off meeting in Porto.

In Europa zijn circulaire economie, duurzaamheid en concurrentievermogen synoniemen voor efficiŽnt gebruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, een minimaal milieueffect, maar ook de realisatie van een hoge gewasproductie en productkwaliteit. Voor betrouwbare waterkwaliteitsmanagement-, irrigatie- en bemestingssystemen zijn kosteneffectieve en onderhoudsvriendelijke sensoren nodig vooral in termen van macro-nutriŽntconcentraties (NPK), zoutgehalte en besmetting door gewasbeschermingsmiddelen. Voor monitoring op praktische schaal, voldoen bestaande sensoren vooralsnog niet.

AGRISENSUS wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van Europese experts waarbij ook stakeholders van verschillende achtergrond worden betrokken. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het Europese ERA-NET Waterworks 2015 programma (Water Joint Programming Initiative, Water Challenges for a Changing World) en duurt 3 jaar. De Nederlandse kennispartner (Wageningen Universiteit & Research-BU Glastuinbouw) zal zich richten op het testen van de sensoren onder Nederlandse tuinbouw condities en de disseminatie van de resultaten vanuit het IDC-Water in Bleiswijk.

De nieuwe sensoren zullen wereldwijd leiden tot nieuwe markten voor de Europese watertechnologie sector, waardoor het concurrentievermogen en de groei van het MKB en aanverwante bedrijven worden versterkt. Met de sensoren zullen telers informatie beschikbaar krijgen over de waterkwaliteit van hun giet- en lozingswater en kunnen ze op basis van concrete betrouwbare informatie beslissen hoe en wanneer te irrigeren en te lozen, en of kostbare zuivering is aan te bevelen voor een lozing. Het gevolg is een aanzienlijke toename van de efficiŽntie van toediening van water en meststoffen waardoor hergebruik van water en meststoffen economisch verantwoord wordt en de vervuiling van oppervlakte- en grondwater voorkomen of significant verminderd kan worden.

Bron: Wageningen University & Research

Publicatiedatum: 10-8-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2017 Onderzoek naar grootschalige ondergrondse opslag zoetwater
9-8-2017 Nieuwe camera biedt perspectief voor precisielandbouw
7-8-2017 Foto's voortgang bouw DaglichtKas Ter Laak
21-7-2017 Warmtecamera kan helpen ziektes te voorkomen
21-7-2017 Lichtkleur beÔnvloedt ontwikkeling van het gewas
21-7-2017 "In de belichting staat alles op scherp"
20-7-2017 Rick van de Zedde (Wageningen UR) over plant phenotyping: camera's helpen plantveredelaars
20-7-2017 "Falende schakelaar is brandrisico in glastuinbouw"
19-7-2017 "Eerst water, de rest komt later"
18-7-2017 Nieuwe rapportages monitoring energie-innovaties
17-7-2017 "Ook aardwarmte moet veilig gewonnen worden"
14-7-2017 Online selectietool voor verwarmingspompen
14-7-2017 Wat is dat nu eigenlijk precies, Blockchain technologie?
14-7-2017 "Wacht niet af, maar start nu klein met IoT"
13-7-2017 Warmte koude opslag glastuinbouw functioneert goed
11-7-2017 Denk je dat het een virus is? Lees dit eerst
11-7-2017 Model om substraateigenschappen na mengen te voorspellen
7-7-2017 FERTINNOWA lanceert technologie-databank
6-7-2017 Diamond lanceert bollenvolgsysteem
6-7-2017 Waar komt dat condensvocht toch vandaan?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code