Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foto's voortgang bouw DaglichtKas Ter Laak

In 2014 opende Ter Laak als eerste Nederlandse kwekerij een zogenaamde DaglichtKas van 4.000 m². Deze kas, gebouwd door Technokas, is volledig uitgevoerd met dubbel glas. De daglichtinstallatie bestaat uit lenzen in het kasdek die zonlicht bundelen op een zonnecollector, welke continu in het brandpunt van de lenzen hangt en mee beweegt met de zon. Hier stroomt water door dat wordt opgewarmd en opgeslagen. Dit wordt op een later moment gebruikt om de kas te verwarmen. Tevens functioneert dit systeem als scherminstallatie in de kas. Het resultaat is een kas die weinig energie gebruikt en die een optimaal klimaat creëert voor de planten.



Door de goede resultaten van de eerder gebouwde DaglichtKas heeft Ter Laak nu wederom gekozen voor dit type kas. Deze keer gaat het om een uitbreiding van maar liefst 50.000 m². In februari is gestart met de bouw. De kas zal bestaan uit 100% teeltbare ruimte omdat de bedrijfsruimte onder de tweede teeltlaag gebouwd wordt. Zo wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.

Om ook dit project zo duurzaam mogelijk te bouwen, wordt de kas voorzien van de meest innovatieve installaties en automatisering. Stolze is bij de bouw verantwoordelijk voor de elektro- en watertechnische installatie (beregening en volledige ontsmetting), de assimilatie- en LED belichtingsinstallatie (Hortilux armaturen) en voor het elektrotechnische deel van de eerder genoemde daglichtinstallatie. Deze installaties worden aangestuurd door een Priva klimaatcomputer.

Momenteel is men bezig met de installatie van de lucht-, scherm- en daglichtmotoren en de voedingen voor de luchtbehandelingskasten, koeling en belichting. Hieronder enkele foto's van de voortgang.













bron: Stolze
Publicatiedatum: