Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzetdaling door laag prijsniveau snijbloemen

In de periode van 19 juni tot en met 15 juli 2017 daalde de omzet met ruim 4% ten opzichte van vorig jaar. De grootste oorzaak: een lager prijsniveau van snijbloemen.

De gemiddelde prijs van snijbloemen van 21 cent ligt nog boven het lange termijn gemiddelde. De prijs lag vorig jaar rond de 24 cent. Dit jaar zit de gemiddelde prijs op een meer normaal niveau. Meer aanvoer bij kamerplanten en een hoger prijsniveau bij tuinplanten zorgen ervoor dat de 13% omzetdaling bij snijbloemen gedeeltelijk is gecompenseerd.


Cumulatief is de omzetgroei nog altijd positief: plus 1%.

Directe handel
De belangstelling om producten direct bij de kwekers in te kopen neemt toe. Bij de snijbloemen nam het aandeel van de directe stromen toe met 3,8%-punt tot een aandeel van 34,5%. Producten die relatief veel via het supermarktkanaal zijn afgezet, zijn meer via de directe stromen verkocht. De typische bloemistenproducten zijn nog steeds het meeste via de klok verkocht.

Bij de kamerplanten groeit het aandeel van de directe stormen naar de 80%. Het aandeel van de directe stromen groeide met 2,3%-punt naar 79,4%. Bij de tuinplanten groeide het aandeel van de directe stromen met 4%-punten tot 67,3%.

Exportwaarde groeit met 0,4%
De exportcijfers van Floridata uit juni 2017 laten een minimale groei zien van 0,4%. Hiervan staan kamerplanten 2,5% in de plus en snijbloemen 1% in de min. In juni worden de ontwikkelingen voortgezet. De export richting de UK staat onder druk en daalt met 11%. De export richting Oost Europa zit flink in de plus. Naar de overige landen is de export vrij stabiel. De export richting Frankrijk valt tegen met een daling van bijna 9%.



De groeicijfers van de export 2017, en de groeicijfers van Royal FloraHolland laten zien dat de groei bij Royal FloraHolland achterblijft op de groei van de export. Steeds meer producten zijn geƫxporteerd, die niet via Royal FloraHolland zijn ingekocht. Deze ontwikkeling is begin dit jaar gestart. Het verschil in groei tussen de export en de groei bij Royal FloraHolland ligt continu rond de 5%.

Omzet snijbloemen neemt af met 13%
De snijbloemenafzet stond onder druk in vergelijking tot vorig jaar. Het gemiddelde prijsniveau daalde met bijna 13%, de aanvoer bleef vrijwel gelijk. Alle producten hadden last van de minder goede prijsvorming. Lelies, pioenen en zonnebloemen daalden meer dan 25% in prijs. Bij een product als Hortensia bleef de prijsdaling beperkt tot 3%.

Omzet kamerplanten stijgt met 7%
Bij kamerplanten nam de aanvoer toe met ruim 5% en steeg de gemiddelde prijs met 1%. De kamerplantenomzet groeide met bijna 7%. Vooral de cactussen en de vetplanten deden het erg goed. De aanvoer van deze producten nam gemiddeld met 33% toe. Het gemiddelde prijsniveau lag ook 20% hoger.

Gemiddelde prijs vaste tuinplanten stijgt met 23%
Bij de tuinplanten blijft de aanvoer gelijk maar het gemiddelde prijsniveau stijgt met bijna 13%. Het zijn de vaste planten die hier voor zorgen. De aanvoer van deze planten nam met 20% toe terwijl de gemiddelde prijs steeg met 23%.

bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: