Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pablo Bazzani, La Plazoleta:

Colombiaanse Perfection alstroemeria’s gooien hoge ogen

De concurrentie in alstroemeria uit Colombia is heftig, waardoor de prijs momenteel flink gedrukt wordt. Dit geldt echter niet voor alle stelen, zo weet de Colombiaanse bloemenkweker Pablo Bazzani van La Plazoletas. "We leveren alstroemeria in vier categorieën. Die met de grootste bloemen van het merk Perfection zijn momenteel de enige die echt wat opbrengen, en die ook steevast uitverkocht zijn."

Bazzani en vier andere Colombiaanse alstroemeriakwekers ontwikkelden twaalf jaar geleden een methode om de kwaliteit van hun product te verbeteren. Stelen die aldus geproduceerd werden, werden vanaf dat moment op de markt gezet onder het merk Perfection. Later kopieerden ze het succesvolle Perfection-programma ook naar de teelt van leeuwenbekjes en lamsoor. Verschillen met de reguliere teelt zitten zowel in de productie als in de verwerking en de verpakking.


La Plazoleta

Deze innovaties werden getriggerd door het feit, dat veel van de bloemen hun weg vinden naar Canada, en dat deze steevast minder betaald werden dan aldaar gekweektt product. Onlangs werd ook een Ecuadoriaans bedrijf, Valleflor, lid van de groep en momenteel vormen deze vijf kwekerijen samen, met een areaal van ongeveer 40 hectare, de grootste alstroemeriaproducent ter wereld.


Vier categorieën door La Plazoleta gekweekte alstroemerias: Fancy, Select, Super Select en Perfection.

Immitatie
Hoewel de introductie van het programma de kwekers geen windeieren heeft gelegd, zien ze zich voor uitdagingen gesteld. De belangrijkste hiervan is het feit dat sommige kenmerken van het programma/merk door andere kwekers worden gekopieerd. "Vooral ons gepatenteerde verpakkingsproces lijkt door sommigen te worden geïmiteerd. We hebben van onze klanten gehoord dat deze verpakte bloemen op de onze lijken. Maar dat zijn ze niet, omdat ze niet volgens het Perfection-programma worden gekweekt."


De kopgrootte van Perfection alstroemerias kan 25% groter zijn dan van een gewone alstroemeria. Verder heeft het tussen vijf en zeven bloemen per stengel en een steeldikte van 7 mm.

Leeuwenbekjes
Na meerdere jaren Perfection alstroemeria te hebben geteeld besloot de groep een Perfection-programma te ontwikkelen voor andere bloemen. Zo begonnen ze zo’n vijf jaar geleden Perfection leeuwenbekjes te kweken en, ongeveer 1,5 jaar geleden, Perfection lamsoor. Ook deze bloemen haalden daarna hogere prijzen. "Leeuwenbekjes werden bijvoorbeeld alleen in boeketten gebruikt en waren relatief goedkoop. Ons Perfection-programma heeft ons echter in staat gesteld om een product met een langere stengel te maken, 20 cm in plaats van 15 cm, en een verdubbeld vaasleven van 12 dagen. Vier jaar geleden vonden we een klant in de VS, die, nadat we hem een aantal testbossen hadden gestuurd, een interessante vraag vanuit de evenementenbranche bemerkte. Dat gaf de verkoop een boost, hoewel vraag en aanbod in leeuwenbekjes inmiddels wee stabiel is."



Verschil met normale productie
Hoe verschilt de Perfection-methode van de normale productie en verwerking? "Om te beginnen zullen we elke bloemenvariëteit testen en alleen de beste uitkiezen. Deze variëteiten krijgen een ander teeltproces. Bij elke kwekerij is ongeveer 25 tot 40 procent van het productieareaal gewijd aan Perfection bloemen en worden ze wekelijks gecontroleerd door een derde partij, FlorControl. De bloemen krijgen een maximale blootstelling aan zon, voedingsstoffen en water, omdat ze niet gestressed worden en dus langer in de kas blijven dan niet-Perfection bloemen. Een verschil is ook dat ze in een meer volwassen fase geoogst worden, wanneer de knoppen open zijn. Daardoor is transport weer lastiger, waarvoor we een speciale verpakkings- en verzendmethode voor elk type bloem ontwikkelden. Alstroemeria’s worden bijvoorbeeld individueel in netjes verpakt. Dit is arbeidsintensiever, maar op deze manier kan de kwaliteit hoog worden gehouden en zijn de bladeren en volwassen knoppen volledig beschermd. Het is een gepatenteerd proces," vertelt Bazzani.



Uitbreiding en handhaving van markten
De Perfection groep is voortdurend op zoek naar nieuwe markten. "In mei vorig jaar hebben we de IPM Shanghai in China bijgewoond en dit jaar gaan we opnieuw naar de Flowers Expo in Moskou in september. Na die beurs zullen we het Perfection merk presenteren tijdens de Proflora in Bogota, Colombia. Hier zullen de Perfection kwekerijen zich gezamenlijk in één stand presenteren.”


De stand op de Proflora

Voor meer informatie:
La Plazoleta
Pablo Bazzani
E: pbazzani@laplazoleta.com
www.laplazoleta.com

Perfection
https://www.facebook.com/perfection.flowers


Publicatiedatum: