Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stappen op markten Noord-Amerika en Verre Oosten

Nir Nursery boort nieuwe markten aan voor wasbloem

De markt voor wasbloemen heeft zich snel ontwikkeld en de volumes op de Nederlandse veiling stijgen jaarlijks. Ook in Noord-Amerika en het Verre Oosten worden deze bloemen vanuit de hele wereld ingevlogen en stijgen ze in populariteit. Maar dat geldt voor de snijbloemen: de potplant kan geen graantje meepikken van deze populariteit, vanwege de strikte fytosanitaire voorschriften en hoge verzendkosten. Daarom is de Israëlische veredelaar en vermeerderaar Nir Nursery erop gebrand om in Noord-Amerika en het Verre Oosten een markt voor wasbloemen op pot te creëren. Dat vertelt eigenaar Nitzan Nir.


Asaf en Nitzan Nir.

Populariteit van wasbloemen
Wasbloemen worden over de hele wereld geproduceerd. Nir Nursery levert aan lokale kwekers in Israël, maar exporteert daarnaast ook veel naar kwekers in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Mexico en Zuid-Europa. De bloemen die in deze landen worden geteeld worden daarna wereldwijd afgezet. Belangrijke bestemmingen zijn Europa, de Verenigde Staten en Azië. Volgens Nitzan stijgen in al deze gebieden de volumes en prijzen. Zo zouden Nederlandse veilingsstatistieken van wasbloemen bijvoorbeeld een stijging van het volume laten zien van 26 miljoen stengels in 2015 tot 30 miljoen in 2016, terwijl er dit jaar al 23 miljoen stengels zijn verkocht en (dus) verwacht wordt dat het aantal hoger uit zal komen dan vorig jaar. Ook steeg de gemiddelde prijs per stengel van 23,5 eurocent per stengel in 2016 tot 27 eurocent in 2016 en 27,5 eurocent tot dusver dit jaar. En volgens Nir is er in de VS een soortgelijke trend te zien.

Markt voor wasbloempotplanten?
Maar is er ook een markt voor wasbloempotplanten in Noord-Amerika en het Verre Oosten? Nir denkt, op basis van ontmoetingen met handelaren op verschillende internationale beurzen, van wel. Volgens hem worden er in Noord-Amerika en het Verre Oosten niet veel wasbloempotplanten verkocht door de strenge fytosanitaire eisen, omdat de verzendkosten van de producerende landen vaak te hoog zijn en ze bijna niet in het land worden geteeld. "Daarom proberen we nu in deze landen een markt op te bouwen en zijn we op zoek naar kwekers die dit gewas willen telen. Behalve de levering van jonge planten helpen wij hen ook bij de productie. Ik heb grote verwachtingen voor dit gewas."


Jupiter. Links als snijbloem, rechts als potplant .

Nieuwigheden
Hoewel Nir Nursery veredelt nieuwe wasbloemen- en andere bloemen- en potplantvariëteiten, en dat doen ze nu al meer dan 30 jaar. De Jupiter en Color Wax zijn bijvoorbeeld twee nieuwe wasbloemlijnen die ze recent hebben gelanceerd. "Jupiter staat bekend om zijn vroegbloei, grote bloemen en grote volume, de Color Wax om zijn kleurrijke takken. De laatste is een totaal nieuw product," zegt Nir. Beide lijnen zijn verkrijgbaar als snijbloem en als potplant.




Voor meer informatie
Nir Nursery
Nitzan Nir
Email: info@nir.co.il
www.nir.co.il
Publicatiedatum: