Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Desch Plantpak over recyclen van plastic

"Geef plastic een tweede kans"

Plastic is slecht voor het milieu, zo wordt vaak gezegd, maar volgens Desch Plantpak is het dat alleen, als de gebruiker er slecht mee omgaat. "Iedereen houdt van honden maar niemand houdt ervan om in hun uitwerpselen te trappen. Om dat te voorkomen, moeten hondenbezitters leren om het op te ruimen. Hetzelfde geldt voor plastic," zegt Jan Willem Wieringa, algemeen directeur van de fabrikant. Desch Plantpak werkt al jaren met gerecycled plastic, maar is recent pas echt begonnen dit naar buiten toe uit te dragen.


Wouter Zieck en Jan Willem Wieringa voor de Thermoform containermachine. (Behalve thermoform produceert het bedrijf ook spuitgietpotten, potten en trays.)

Gerecycled plastic
Plastic staat er maatschappelijk niet al te goed op, maar als het wordt gerecycled, is de impact op het milieu beperkt, meent Desch Plantpak. Dus, hoewel Desch Plantpak altijd al zo veel mogelijk gerecycled plastic voor hun bakken, potten en containers heeft gebruikt, hebben ze onlangs besloten om hier meer ruchtbaarheid aan te geven. "De meeste van onze spuitgieten en thermoform trays, houders en potten bestaan uit 100 procent gerecycled plastic," vertelt Wouter Zieck, directeur Sales & Marketing bij Desch Plantpak en al 25 jaar bij het bedrijf werkzaam. Hoe dit gebeurt legt het bedrijf uit in een korte video, waarin niet alleen te zien is hoe Desch Plantpak plastic recycleert, maar ook hoe de eindgebruiker het product een nieuwe 'toekomst' kan geven door het afval te scheiden.

Afbreekbaar product
Maar als je mensen niet kunt opvoeden, moet je ze nieuwe oplossingen bieden. Vanuit deze gedachte is Desch Plantpak in 1996 gaan experimenteren met verschillende soorten biologisch afbreekbare producten. "We waren op zoek naar een niet op olie gebaseerd inert product dat de groei van de plant niet zou beïnvloeden. Na jaren ontwerpen en testen konden we in 2010 de eerste biologisch afbreekbare potten op de markt brengen, die we De D-Grade hebben genoemd," vertelt Zieck.


Wieringa met een D-Grade pot. (Foto door Kees Waqué)

Het product is nu al meerdere jaren op de markt, maar hoe ontwikkelt zich de vraag? "We zien een groeiende interesse, maar voor veel telers is het nog steeds een duur product. Het materiaal alleen al is ongeveer drie keer zo duur als dat van een gewone pot. Er zijn echter toepassingen waarbij, wanneer naar de totaalkosten wordt gekeken inclusief afvalverwerking, het goedkoper uitvalt."

Trendsetter
Volgens Zieck heeft Desch met deze niet op olie gebaseerde D-Grade niet alleen een nieuw product op de markt gebracht, maar ook een trend. "Voordat we de D-Grade introduceerden, waren er verschillende biologisch afbreekbare houders op de markt, maar geen een die 100% vrij was van oliecomponenten."

Overigens lijkt het zetten van een trend in het DNA van het bedrijf te zitten. Eind jaren tachtig waren ze de eerste fabrikant van plastic potten die besloot thermoform potten te produceren voor de tuinbouwsector.

Thermoform
Thermoform stelt Desch in staat om minder plastic te gebruiken voor een pot, container of tray. Dat is niet eenvoudig: "De machine zelf is een zeer dure investering en daarom is er maar een handjevol fabrikanten die er over een beschikt. Daarnaast mag het ook niet te dun zijn, want dan schijnt er lucht doorheen en dat heeft weer invloed op de wortelgroei. Daarom moesten we ook de samenstelling van het plastic aangepast."

Op de vestiging in Waalwijk produceert Desch Plantpak deze thermoform trays en containers. Hieronder een indruk van het productieproces.


Grote zakken gerecycled plastic aan de linkerkant. Aan de rechterkant wordt een grote zak geleegd. Het plastic wordt volgens de juiste specificaties gemengd.


Het gerecycleerde plastic.


Het materiaal bevat allerlei plastics, afkomstig van voedselverpakkingen, gebruikte trays, kleerhangers en zelfs koelkasten.


De zwarte en witte folie.


In deze ruimte worden de trays geproduceerd. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, werden Normpack 400 tray gemaakt.


Het eindresultaat: een Normpack 400 transporttray.


De trays moeten zonder door te buigen een zekere hoeveelheid gewicht kunnen dragen wanneer ze met twee handen of een hand worden vastgehouden.


Het afvalplastic wordt direct gelost en opgevangen.



Desch Plantpak potten die klaar staan om de fabriek te verlaten.

Pot-plantcombinaties
Een andere manier waarop Desch Plantpak probeert nieuwe trends te zetten is door telers en winkeliers met pot-plantcombinaties te inspireren. Kees Waqué, Manager Retail & Marketing bij Desch Plantpak: "In september zal er een nieuw boekje beschikbaar komen, waarin in 48 pagina’s allerlei combinaties met diverse potten en houders afgebeeld zijn. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de FleuroStar winnaars en FleuroSelect Gold winnaars.”

Voor meer informatie
Desch Plantpak B.V.
Email: info@desch.nl
www.desch.nl

Publicatiedatum: