Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In de spotlight: snijhortensiakweker Ron van Leeuwen, Amortensia

Het krijt op de ramen toont de afhankelijkheid van het klimaat. "Als het een kwartiertje onweert, kan dat van invloed zijn op de gehele teelt." Dat zegt kweker van snijhortensia Ron van Leeuwen, van Amortensia, tegen de op bezoek zijnde inkopers van FleuraMetz.

Ron valt op door het kenmerkende enthousiasme van een jonge ondernemer. Hij schuwt de uitdaging die snijhortensia’s bieden niet. “Het is lastig, een snijhortensia is geen roos die je jaarrond vrijwel op dezelfde manier zou kunnen kweken. In die kassen kun je een constant klimaat nabootsen.” Bij Amortensia houdt het krijt op de ramen de te sterke zonnestralen tegen. Ron: “Ze hebben het echte daglicht nodig, maar moeten daar niet aan kapot gaan. Vandaar het krijt. Het echte klimaat maakt ze tot de sterke, schitterende bloemen die het zijn.”



Ervaring
FleuraMetz-inkoper Wil van Aart. “Je merkt het direct, echt goede hortensia’s hebben een bepaalde uitstraling, die je alleen krijgt door een goede, ervaren kweker. Ron staat er nu zo’n twee, drie jaar alleen voor, maar hij is goed opgeleid door zijn vader Rinus en heeft bij andere hortensiakwekers gewerkt.”

Seizoensstrategie
De snijhortensia is nog een relatief nieuw product. Toen Rinus begon was het onontgonnen gebied. Ron: “Toen ik startte had ik zes soorten, nu heb ik er nog vier waarmee ik weet wat er mogelijk is. Mijn strategie is meer seizoensgebonden. Alle soorten zijn vrijwel het hele seizoen in productie, maar pieken ieder op hun eigen moment.” De teelt vraagt dat je intensief moet afstemmen op het weer, weet Ron. "Ik heb geen warmte of licht op de automatische piloot, maar reageer op wat de natuur deze schitterende bloemen brengt. Hoe ze reageren op het weer, de hoeveelheid licht en water, vind ik nog het allermooiste.”



Weten wat de behoeftes zijn

“Je ziet dat deze kweker echt passie heeft voor zijn product", bevestigt Wil. "Dat is bij snijhortensia’s echt een meerwaarde.” Hij is blij dat Fleurametz deze kweker als Preferred Supplier mag benoemen. Ook Ron ziet voordelen in de samenwerking. “Op de klok worden veranderingen in kwaliteit soms minder snel opgemerkt. Via FleuraMetz is dit directer te communiceren, waardoor de bloemist, groothandelaar of arrangeur weet wat voor kwaliteit hij kan verwachten.”


Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.com 
Publicatiedatum: