Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Certhon

Ook mogelijkheden voor daglichtloze sierteelt

Tholen - Arne Weverling heeft gisteren de eerste daglichtloos geteelde paprika's uit de PlantyFood groeicel van Certhon geoogst.


Een nieuwe baan voor Tweede Kamerlid Arne? Dat niet!
 
Rendabel systeem
Vertical Farming en daglichtloos telen staat wereldwijd in de aandacht. Er is ook flink wat discussie over het bestaansrecht ten opzichte van teelt in kassen. Bij Certhon gaat het daar eigenlijk niet zo om. "We richten ons op de klant en zorgen dat hij een rendabel systeem krijgt", legt directeur Hein van der Sande uit. "Je zoekt naar de beste teeltmethode voor een regio. Soms is dat een kas en soms een daglichtloos systeem. Dat ligt aan de omstandigheden." Bovendien, ziet hij, is er eigenlijk ook veel gelijkenis tussen de twee. "Als je kijkt naar de technische inrichting van een kas met drie schermen en klimaatcomputers, is de stap naar een container niet zo groot meer. Het zit in het glas versus sandwichpanelen. Zon is inderdaad gratis, maar kan in bepaalde omstandigheden ook juist een vijand zijn. Kijk naar het Midden-Oosten, bijvoorbeeld. Dat moet je bepalen en doorrekenen en dan kijk je naar de wens van de klant."


Jeroen van Lent, Arne Weverling en Hein van der Sande
 
Kassen verdwijnen niet
"Kassen zullen echt niet verdwijnen door de opkomst van daglichtloos telen", vindt Hein. Certhon ontwikkelde de teeltmethode PlantyFood dan ook in aanvulling op het kassenassortiment. "PlantyFood is een combinatie van techniek en kennis. Samen maakt dat de optimale benutting van de ruimte en energie mogelijk" legt Jeroen van Lent, Certhons specialist in daglichtloos telen, uit. Op het terrein van Certhon staat een testruimte voor de PlantyFood teeltmethode. In deze groeicel worden proeven uitgevoerd voor opkweek, veredeling en grootschalige commerciële productie. Eerder zijn er al tomaten en komkommers uit geoogst en gisteren haalde Tweede Kamerlid Arne Weverling er de eerste paprika's uit.


 
Zonlichtspectrum
Precies 100 dagen geleden zijn voor het eerst gele en rode paprika's gezaaid. Er is 14,5 uur per dag belicht. "De vruchten zijn goed", vertelt Jeroen. "We hebben geen tegenslagen gehad." Deze teelt laat een vrucht staan op de eerste oksel, in plaats van op de 2e of 4e in de zomer- en winterteelten. De paprika's zijn geteeld met lampen met een zonlichtspectrum. Ze zijn vrij breed en imiteren het zonlicht – vandaar dat het in de cel niet zo enthousiast paars is als in veel andere groeicellen. Net als in de andere vruchtgroententeelten in de PlantyFood groeicel zijn er geen gewasbeschermingsmiddelen ingezet. "Je teelt heel biologisch. Het is niet onmogelijk dat er iets binnenkomt, maar de kans is natuurlijk wel heel erg klein."


 
Opbrengst omhoog
In de toekomst wil Certhon onderzoeken of de productie in paprika net zo op te hogen is als in tomaten, waar bijna een verdubbeling van de opbrengst te zien is. "De opbrengst staat eigenlijk al even stil op 30-33 kg", vertelt Hein. "In een groeicel kun je 365 dagen per jaar de optimale omstandigheden realiseren. Nu zoeken we hoe daar het beste mee om te gaan. Ga je tussenplanten, of telen in potten en verder automatiseren? Ook dat is afhankelijk van de wens van de gebruiker." Soortgelijke onderzoeken worden ook in samenwerking met klanten uitgevoerd in andere vruchtgroenten en bladgewassen, maar ook in de sierteelt: in phalaenopsis en freesia's bijvoorbeeld.


Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
T: 0174 225080
E: info@certhon.com
 
Publicatiedatum: