Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Model om substraateigenschappen na mengen te voorspellen

Met een mengmodel kunnen uit 2-9 substraatonderdelen vrij mengsels gekozen worden in alle verhoudingen. De te voorspellen grootheden zijn EC, pH, hoofdelementen, sporenelementen, watergehalte, luchtgehalte en afbreekbaarheid.

De groeiende vraag naar veenalternatieven, waaronder compost, resulteerde in belangstelling voor een model om substraateigenschappen te voorspellen uit de eigenschappen van de gemengde materialen. Het doel was een mengmodel waarmee uit 2-9 substraatonderdelen vrij mengsels te kiezen zijn in alle verhoudingen. De te voorspellen grootheden waren EC, pH, voedingselementen inclusief sporenelementen, watergehalte bij verschillende druk, luchtgehalte en afbreekbaarheid. De uitkomst van het model en de resultaten van metingen aan de werkelijke mengsels van veen en drie composten werden vergeleken. De meeste waarden door het model kwamen binnen 5% van de gemeten waarden.

Hierbij is rekening gehouden met verdichting door inmengen. Inmengen is het opvullen van de holten in het ene materiaal met kleine deeltjes uit het andere materiaal. Verder bleek het handig om de pH te vervangen door een pH buffermeting. De hoeveelheid gemakkelijk beschikbaar water kon niet met het model voorspeld worden.

Daarnaast bleek het mogelijk te gaan schatten hoeveel toeslagstoffen toegevoegd moeten worden. Hierbij is gekeken naar kalk, nitraat, meststoffen en ijzerchelaat. Kalk wordt toegediend om de pH op peil te brengen. Nitraat en ijzer worden toegevoegd om de verhoogde opname van nitraat en ijzer door micro organismen te compenseren. De meststoffen dienen om per gewas de juiste basisvoeding mee te geven, rekening houdend met de al in de substraatonderdelen aanwezige voeding en rekening houdend met de al als toeslagstof toegediende voeding.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: