Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar komt dat condensvocht toch vandaan?

Het Nieuwe Telen leidt tot het toepassen van meerdere lagen schermdoek die 100% gesloten blijven. Dat levert in de praktijk problemen op met druip. Wageningen University & Research deed onderzoek naar de effecten van twee lagen schermdoek en het trekken van kieren op de hoeveelheid druip vanaf het schermdoek of het kasdek. Vervolgens zijn er oplossingen voorgesteld om het druipprobleem te verminderen en deze oplossingen zijn getest in een praktijksituatie.

Op een belichtend tomatenbedrijf met een lichtafschermingsdoek, een energiedoek en een Ventilationjet systeem zijn in het voorjaar en de winter van 2016 metingen verricht om te bepalen hoeveel condenswater er gedurende een etmaal omlaag druipt van de nok, de kasgoot en van de Ventilationjet.

In tegenstelling tot de algemene verwachting komt de druip niet van het schermdoek maar alleen van het kasdek en de kokers van de Ventilationjets. Er treedt wel condensatie op in het schermdoek maar deze heeft echter niet geleid tot druip vanuit het enkele of dubbele schermdoek. In de winter kwam slechts 0,2% van de condensatie tegen het kasdek als druip naar beneden. Als deze druip weer wordt verdampt, dan komt dat overeen met een extra gasverbruik van 0.0008 m3/m2/week.

Investeringen om druip tegen te gaan, kunnen dus alleen terugverdiend worden door een betere gewaskwaliteit en niet door een energiebesparing. Het gebruik van de toevoer ventilator van de Ventilationjet of een schermkier vergroot bij een koud kasdek de hoeveelheid condensatie tegen het dek. Druip onder de kasgoot werd opgelost door het aanbrengen van een condensgoot en de druip van de koker van de Ventilationjet werd opgelost door het aanbrengen van een opvangbak met afvoerslang.

Download het onderzoeksrapport hier.
Publicatiedatum: