Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jochum Genuit, Mienis Water

Kenia: droogte dwingt kwekers tot waterbesparing

Het is hier droog geweest, maar ook in Kenia hebben ze de afgelopen tijd hier mee te kampen gehad. Als een geluk bij een ongeluk, dwingt dit kwekers nog eens extra goed na te denken over waterbesparend maatregelen en er geld voor vrij te maken. Dat leidt weer tot werk bij 'waterbedrijven' als Mienis Water, een Nederlandse toeleverancier die kwekers met raad en daad bijstaat in het realiseren van deze besparingen. "We hebben het ontzettend druk dit jaar. Kwekers willen massaal water hergebruiken en komen bij ons voor Reverso Osmosis (RO) en Ultra Filtratie (UF) systemen. Bovendien komen ze vaak letterlijk bij ons, omdat er hier weinig andere partijen actief zijn die soortgelijke services kunnen bieden", vertelt Jochum Genuit, specialist bij Mienis Water.


Jochum Genuit, hier op de IFTEX, Nairobi

Volgens Jochum komt water recycling weinig voor. Dit omdat het gebruikte water teveel 'problemen' zou bevatten - bacteriën, virussen, nematoden, schimmels etc - om te hergebruiken. "Dat klopt tot op zekere hoogte, maar ook gaan allerlei wel nuttige (mest)stoffen en andere voor de plantengroei gunstig componenten verloren."

Mienis Water is al ruim 40 jaar gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van membranen die het water zuiveren. Het zuiveren van water kent, naast toepassingen in de tuinbouw, ook tal van andere industriële toepassingen, waarbij het 'probleem' zich steeds weer anders voordoet. Bovendien is de echte kunst ook niet altijd het zuiveren, maar daarbij tegelijkertijd het juist behouden van wel gunstige componenten - zoals in teelten de meststoffen.

Reverse Osmosis
Maar heb je als kweker geïnvesteerd in een RO of UF apparaat en dan begint het weer te regenen. Heb je dan geen geld in het water gegooid? Natuurlijk niet, weet Genuit. "Los van het feit dat investeringen in duurzaamheid en watervoorziening sowieso goed zijn, investeer je ook in de gezondheid en productiviteit van je gewas. Sterker nog, dat is een van de redenen die ons ertoe hebben aangezet op zoek te gaan naar Reverse Osmosis membramen. Ruim 40 jaar geleden was het oppervlaktewater op veel plaatsen in Nederland onderhevig aan verzilting met als gevolg dat de groei in veel gewassen verstoord en vertraagd werd. Er waren twee oplossingen voor handen: regenwater beter opslaan of ontzilten. En zo is RO begonnen."

Investering
Dat neemt niet weg dat met investeringen in waterzuiveringsinstallaties aardig wat centjes gemoeid zijn, maar volgens Jochum is de terugverdientijd vaak veel minder dan men denkt. "Recentelijk hebben we een RO bij een Keniaanse kweker weggezet. Hij liet talloze m3 water de grond in lopen. Toen we gingen rekenen, bleek hij de investering zelfs al na 8 maanden terugverdiend te hebben."

Voor meer informatie:
Mienis Water
Jochum Genuit
E: Jochum@mienis-water.nl
www.mienis-water.nl