Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd

Financiële strop dreigt voor AOC's

Nederlandse agrarische opleidingscentra (AOC’s) dreigen in grote problemen te komen als de overheid niet snel jaarlijks tientallen miljoenen euro’s extra beschikbaar stelt voor het groen onderwijs. De 13 AOC’s hebben de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. De zaak dient op 27 juni bij de rechtbank in Zwolle.

De AOC’s ontvangen hun geld van het ministerie van Economische Zaken. Sinds 2 jaar krijgen de groene onderwijsinstellingen circa 25 miljoen euro minder dan de mbo-opleidingen die vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap worden betaald. Dat betekent in de praktijk dat voor een AOC-leerling jaarlijks ongeveer 800 tot 1000 euro minder beschikbaar is dan voor een mbo-leerling.


foto: Groen Onderwijscentrum

Het lukt diverse AOC’s inmiddels niet meer om met een sluitende begroting te werken. De scholen hoopten lange tijd dat de rijksbijdrage aan het agrarisch onderwijs in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet zou worden gerepareerd, maar nu de formatie lang duurt vrezen zij ook voor 2018 weer een bedrag van 25 miljoen te moeten missen. In dat geval moeten de scholen forse bezuinigingen doorvoeren, zowel op het aantal docenten als op het onderwijsaanbod. Om dat te voorkomen, stappen de AOC's naar de rechter.

bron: Agroberichten Buitenland / De Gelderlander
Publicatiedatum: