Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
terugblik Go Café Boost your Breeding bij Royal Van Zanten

Waar de veredelaar zijn hoofd over breekt

Op 12 juni is het laatste Go Café van dit jaar georganiseerd tijdens de Flower Trials bij Royal Van Zanten.

Michel Haring van Amsterdam Green Campus (UvA) inventariseerde de kennis en behoeften van deelnemers. Van de 80 aanwezigen waren er meer dan 70 professioneel bezig met veredeling en bijna alle aanwezigen betrokken bij sierteelt. De meeste behoefte bleek er te zijn naar gewassen die resistent zijn voor trips, bacteriën en virusziekten. Om de veredeling van deze resistente gewassen te versnellen, zijn er verschillende nieuwe technieken beschikbaar waar de sierteelt nu nog te weinig mee werkt. Belangrijkste reden: de kosten die hiermee gepaard gaan. Sierteeltgewassen zijn doorgaans kleine teelten en enorm complex op het gebied van genetica. Groentengewassen kennen dat probleem niet.



Thijs Simons van branchevereniging Plantum spoorde als tweede spreker de deelnemers aan per gewasgroep samen te werken aan de basisresistentie die nodig zijn in de huidige teelt waarbij gewasbeschermingsmiddelen zijn gereduceerd. Deze basisresistentie zijn niet concurrerend als iedereen meedoet. Rassen kunnen zich onderscheiden en concurrerend zijn op bijvoorbeeld kleur, geur, productie en houdbaarheid. Er komen subsidies vrij voor samenwerking (meer informatie hierover via Gerard Kooiman - G.J.M.Kooiman@uva.nl).

De middag is afgesloten met een sneak preview van Bert Koeze van Royal Van Zanten, samen met zijn veredelingsteam. Zij lieten zien welke nieuwe rassen eraan komen en wat de ontwikkelingen zijn bij het pot- en perkplanten sortiment van Royal Van Zanten, Danziger en Morel.

bron: Greenport DB
Publicatiedatum: