Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtecamera kan helpen ziektes te voorkomen

Als de temperatuur van de kop, bloem of vrucht te warm of te koud wordt kunnen er vele problemen ontstaan. Als de planttemperatuur onder het dauwpunt komt hebben verschillende ziektes, zoals Fusarium, Botrytis en rotkop, een ideale mogelijkheid om te ontwikkelen en het gewas aan te tasten. Als de koptemperatuur te hoog wordt dan kan dat een indicatie zijn voor een tekort aan water.

Oplossing
LetsGrow.com heeft nu een oplossing om deze problemen voor te zijn: een thermocamera die gecombineerd wordt met gegevens uit uw klimaatcomputer. De Thermoview 48 meet uw temperatuur op meerdere plekken in het gewas en geeft een seintje als bijvoorbeeld het gewas het dauwpunt bereikt.



LetsGrow.com verzamelt en analyseert alle data die professionele telers nodig hebben voor het verbeteren van hun teelt en bedrijfsvoering en het uitsluiten van risico's. Manager Peter Hendriks van LetsGrow.com: "We krijgen geregeld de vraag of wij een oplossing hebben om ziektes en schades te voorkomen. Hoe mooi zou het zijn als een teler een seintje krijgt als bloemen of vruchten te warm of te koud zijn? Zo kun je schades en ziektes voorkomen. En dat is veel verstandiger dan alleen inzetten op genezen!"

Real-time inzicht
Enkele maanden geleden heeft LetsGrow.com samen met een leverancier van warmtebeeldcamera's de Thermoview 48 gelanceerd en is inmiddels uitvoerig getest. Hendriks: "De thermocamera, die op het LetsGrow.com platform is aangesloten, geeft extra inzicht in de gevolgen van de uitstraling en hoe de planten in de ochtend opwarmen. Ook geeft de koptemperatuur op de dag inzicht in de wateropname van de plant. Al deze aanvullende gegevens leiden er toe dat telers anders met hun energieschermen en zelfs watergift omgaan".

Omdat het LetsGrow.com-platform ook andere databronnen ontsluit, is het mogelijk de temperatuur en de RV vanuit de klimaatcomputer of andere (draadloze) sensoren real-time binnen te krijgen. Hiermee is het dauwpunt te berekenen. Als de vrucht- of bloemtemperatuur het dauwpunt nadert krijgt de teler een notificatie. Hendriks benadrukt dat de camera een uitbreiding is op reeds bestaande sensoren van klimaatcomputers en deze niet vervangt.

'Hier stuur ik nu op'
De telers die de afgelopen maanden met de Thermoview 48 hebben gewerkt zijn overtuigd van de meerwaarde. Zij hebben ervaren wat het effect van uitstraling van het gewas is op de koptemperatuur van het gewas. Zo vertelt een paprikateler: "Je merkt duidelijk het effect van schermen op de koptemperatuur. Ik zie dit in de grafieken, maar ook op de foto's die elk uur worden genomen en als filmpje afspeelbaar zijn. Dat geeft mij enorm veel inzicht in het gedrag van de koppen onder verschillende omstandigheden. Het visueel hebben van dit plantgedrag is een hele goede aanvulling op de sturing van het klimaat. Samen met mijn teeltadviseur overleg ik de resultaten. En over de nieuw gegenereerde inzichten hebben we veel zinvolle discussies."



Verticale temperatuurverschillen
De Thermoview 48 in combinatie met het LetsGrow.com-platform biedt meer relevante informatie, vertelt Hendriks. "Zo zijn bijvoorbeeld in één oogopslag verticale temperatuurverschillen te ontdekken. Met het platform en de Thermoview 48 van LetsGrow.com weet u wat er echt aan de hand is met uw gewas, realtime en met historische gegevens."

Voor meer informatie:
LetsGrow.com
Westlandseweg 190
3131 HX Vlaardingen
T: +31 (0)10 460 81 08
F: +31 (0)10 460 80 00
info@letsgrow.com
www.letsgrow.com
Publicatiedatum: