Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jacques Vandermeiren:

“Allianties rederijen haten onzekerheid”

Tholen – De haven van Antwerpen telt 13.000 hectare op de rechter en linkeroever. Als het aan het havenbedrijf ligt, komt daar tegen 2022 nog een extra dok bij. De trend van groot groter grootst in de scheepvaart is een kans voor de haven, maar er ligt ook een gevaar in, zo vertelt de kersverse CEO van het Antwerpse Havenbedrijf  Jacques Vandermeiren.


Dagvoorzitter Jan-Jaap in der Maur interviewt Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp.

De beslissing over al dan niet uitbreiden van de haven van Antwerpen met het Seaftinghedok moet volgend jaar door de regering genomen worden. Bij groen licht kan het bouwen daarna beginnen. Als opleverdatum noemt Jacques tijdens zijn kennismakingsinterview tijdens het NT Port Event 2022 of 2023. "De haven is interessant voor haar klanten door de balans van import en export," vertelt hij. Op dat punt kan een haven zich onderscheiden. Toch zien bijvoorbeeld grote Chinese bedrijven de havens van Antwerpen en Rotterdam als één havengebied. Sommigen trekken Zeebrugge ook bij Antwerpen, weet Jacques. Enerzijds moeten de havens inspelen op meer samenwerking en profiteren van de nabije ligging van de andere havens.

Jacques ziet vooral mogelijkheden om samen te werken op het gebied van de energietransitie en oplossingen om de CO2 uitstoot te verminderen. Of een samenwerking op ICT gebied om samen een digitale structuur op te zetten. Die goede relatie van 'bevriende concurrenten' geldt niet voor alle segmenten, verwacht hij. "Er zal in sommige segmenten, zoals containers, altijd concurrentie blijven. Dat is goed om ons scherp te houden."Onzekerheid
In de containervaart is sprake van een flinke consolidatie en schaalvergroting. "Dat is een voordeel voor grote havens, maar een nadeel voor kleine havens," legt Jacques uit. Schepen als de Madrid Maersk, goed voor meer dan 20.000 TEU, dat onlangs de havens van Antwerpen en Rotterdam aandeed illustreren die trend. Die grote schepen doen minder en vooral grote havens aan.

Doordat de maritieme sector is verdeeld in drie allianties die de dienst uitmaken, is er voor een haven ook veel te verliezen. Dat vormt een risico voor de havenbedrijven, een "shift" van een alliantie kan grote gevolgen hebben. "Ik heb geleerd sinds ik directeur van de haven ben dat de allianties onzekerheid haten," vertelt hij. Die haat is zo groot dat onzekerheid een belangrijk motief is voor de allianties om routes onder handen te nemen. De congestie in Antwerpen kan zo'n onzekerheid zijn.

Om dat probleem op te lossen worden verschillende stappen gezet. Zo gaan terminals in een 24-uursdienst werken, waardoor er meer vrachtverkeer 's nachts op de ring rijdt. Dat moet een deel van de druk van de ketel nemen. Ook wil Jacques kijken om de 1.000 kilometer spoor die er in de haven ligt efficiënter te gebruiken. Het spoor heeft momenteel een aandeel van 6 tot 7% in het transport, als het aan Jacques ligt zal dat stijgen naar 15%. Voor het nieuw te bouwen Saeftingedok zet hij zelfs in op 20% via het spoor.

Publicatiedatum: 19-6-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

13-10-2017 "VS kan veel grotere markt worden voor Colombia"
6-10-2017 Van Zaal Transport nieuwe partner Royal Lemkes
29-9-2017 Ernstige problemen met bollenimport Yunnan
11-9-2017 Zorgen om overbelast Schiphol
6-9-2017 Koeltrans neemt internationaal transport Selman over
4-9-2017 "Thailand groeiende markt voor groenten, fruit en planten"
4-9-2017 Opgebouwde Deense karren niet stapelen
1-9-2017 Zware elektrotrekkers voor Dingeman Hoek
21-8-2017 Logistieke hubs en overheden werken samen aan circulaire Westas
9-8-2017 Keniaanse bloemenexport door opslagtekort benadeeld
20-7-2017 De Liesvelden stroomlijnt orderverwerking met SDF Profice
18-7-2017 Holland Flower Alliance stoomt op naar seamless koelketen sierteelt
17-7-2017 Bloemen van Kenia naar NL: how do they do it?
14-7-2017 "Standaard Track & Trace systeem is niet voldoende"
6-7-2017 Nieuwe vulpunten voor bloementransport op LNG
6-7-2017 Cargolux opent rechtstreekse vrachtvluchten Quito-Schiphol
30-6-2017 Wekelijkse vluchten van Nairobi naar Yorkshire
26-6-2017 "Transporteurs moeten toegevoegde waarde leveren"
14-6-2017 Tijdelijke grenscontroles Duitsland tot 11 juli
9-6-2017 Bloemen maken omweg door blokkade Qatar

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code