Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jo Munson, Smith & Munson:

"Meer en meer bloemisten lijken Brits product te willen"

Smith & Munson was een van de kwekerijen die Florismart deze week bezocht op een rondreis langs Britse kwekers.



Jo Munson kwam door haar huwelijk in het bedrijf van haar man Steve Smith. Zodoende heeft ze de afgelopen 25 jaar in de kwekerij in Lincolnshire geholpen de tulpen en lelies te telen. Het gebied waar de kwekerij is gevestigd, wordt ook wel het Britse 'South-Holland' genoemd.

Door het plaatsen van pre-orders via Florismart wordt het voor bloemisten steeds gemakkelijker om aan Britse bloemen te komen, een ontwikkeling zeer naar de zin van Jo: "Meer en meer bloemisten lijken de voorkeur te geven aan Brits product en dit is goed nieuws voor ons. Om een zo breed mogelijk assortiment te hebben zul je altijd bloemen van elders moeten halen. Omdat wij ook hier een breed assortiment hebben, kunnen bloemisten ook goed hier terecht.”

Voor Britse bloemen hoeven minder vliegkilometers gemaakt te worden en bovendien is een realtie kweker-koper makkelijker te onderhouden. "Ik denk dat men soms veronderstelt dat de Britse kwekers niet zo goed zijn als bijvoorbeeld de Nederlandse, dat ons product van mindere kwaliteit is. Maar dit is gewoon niet waar. Ja, we hebben veel van de Nederlanders geleerd, maar onze technieken zijn dezelfde, misschien zelfs beter.”

Van december tot mei produceert Smith & Munson tot wel 100 verschillende variëteiten prachtige tulpen, waaronder papegaai, franje en dubbele en van mei tot november (en soms december, afhankelijk van het seizoen) kunt je bij hen terecht voor diverse soorten Smith & Munson lelies.

Teelt
De bollen komen uit Nederland en altijd van dezelfde leveranciers, "om de kwaliteit zoveel mogelijk te waarborgen". "De bollen blijven vanaf oktober het hele seizoen binnenkomen. Ze worden op stokken geplant in plastic groeibakken die met water worden gevuld. Dan worden ze in de koude opslag geplaatst om de winter na te bootsen en ongeveer drie weken later gaan ze de warme kas (de lente) in. Dit gaat het hele seizoen door. Na plaatsing in de kas duurt het 3 tot 4 weken voor we oogsten. Onze kas wordt verwarmd met biomassaketels."

Voor wat betreft de lelies, een compleet andere en vooral langzamere teelt, begint men in februari met planten. In mei worden dan de eerste stelen geoogst. Smith & Munson kweekt iets meer dan 80 soorten Orientals, Oriental Trumpets, Roselilies, en LA Asiatic."

Bron: Florismart
Publicatiedatum: