Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gilles Rus, SICA Bloemenmarkt:

Franse Moederdag 2017 teleurstellend voor veiling en bloemisten

"Veilingprijzen waren ongeveer 7,7 procent lager en bloemisten draaiden dit jaar ongeveer 25-35 procent minder omzet dan vorig jaar". Dat zegt Gilles Rus van de Sica Bloemenmarkt over de Franse Moederdag (28 mei 2017). Voornaamste reden voor de tegenvallende resultaten ziet hij in het goede weer en Hemelvaartsdag op donderdag 25 mei.



Lagere prijzen op de veiling
In de aanloop naar de Franse Moederdag waren de prijzen op de veiling in Zuid-Frankrijk lager dan vorig jaar. "Op maandag en dinsdag waren de prijzen nog steeds goed. Maar vanaf woensdag daalden ze en waren ze 7,7 procent lager dan vorig jaar," aldus Rus. De reden voor deze prijsdaling lijkt een gebrek aan vraag te zijn. "We hebben bijna hetzelfde aantal stelen (2,3 miljoen) als vorig jaar (2,6 miljoen) verkocht, maar de prijzen waren lager."

Minder verkoop door bloemisten
Ook voor bloemisten was Moederdag dit jaar niet zo geweldig. Rus sprak afgelopen maandag met verschillende bloemisten die hem vertelden dat hun omzet dit jaar voor Moederdag lager was. "Ik heb met zo’n 10 bloemisten gesproken en ze vertelden me allemaal dat hun omzet behoorlijk lager was dan vorig jaar - met name de omzet van bloemisten in de grote steden zoals Parijs en Lyon. Gemiddeld was de omzet van de bloemisten ongeveer 25-35 procent lager.”



Weer en feestdagen
Volgens Rus was een belangrijkste reden voor deze daling de combinatie van goed weer en Hemelvaartsdag - een feestdag die dit jaar op 25 mei werd gevierd. "Deze feestdag ligt meestal niet zo dicht bij Moederdag. Dit jaar besloten veel mensen om een lang weekend te houden (4 dagen) en gingen naar het strand waar ze liever een ijsje dan bloemen kochten. Daarom verkochten bloemisten, vooral die in de grote steden, veel minder dan vorig jaar."

De internetverkoop lijkt echter niet zo erg te zijn beïnvloed. Volgens Rus was die ongeveer gelijk aan vorig jaar.



Minder Franse pioenrozen voor Moederdag
Franse pioenen zijn Sica's belangrijkste bloemen, gevolgd door rozen inclusief rozen geïmporteerd uit Kenia, Ecuador en Nederland. Pioenen zijn populaire Moederdag cadeaus, maar dit jaar werden er 33% minder pioenen aangeboden op de Sica Bloemenmarkt. Rus: "Meestal loopt het seizoen van half maart tot eind mei. Dus zijn er meestal veel minder Franse pioenen op de markt voor de Franse Moederdag. En dit jaar was dit nog minder omdat het Franse pioenrozenseizoen korter was.” Door het goede weer waren er veel pioenen in mei, maar tegen het eind van de maand was de bulk al gelopen. "Dit jaar werden er voor Moederdag 500.000 pioenrozen op de markt aangeboden in plaats van de 751.000 vorig jaar."

Goed pioenrozenseizoen
Maar gekeken naar het hele pioenrozenseizoen is Rus zeer tevreden. "De volumes waren hoger dan vorig jaar, meer dan 60 procent. De productie steeg door de goede, koude weersomstandigheden in de winter. In plaats van 6 miljoen verkochten we dit seizoen 10 miljoen pioenstelen. In het algemeen waren de prijzen iets lager, maar uiteindelijk was het een winstgevend seizoen."


Sica Bloemenmarkt

Sica Marché aux fleurs 
Het marktplaats Sica Marché aux fleurs werd in 1984 opgericht en is gevestigd in het belangrijkste productiegebied van snijbloemen in Frankrijk, in Hyères. Zo’n 450 telers bieden hun bloemen op de veiling aan en er zijn 30 groothandelaren gevestigd. "Deze groothandelaren vertegenwoordigen 50 procent van Sica’s omzet. De overige 50% van de omzet komt van 300 klanten, groothandelaren en bloemisten. Van Sica’s omzet wordt 14% geëxporteerd naar Nederland, Duitsland, Italië, Zwitserland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Het betreft vooral anemonen, ranonkels, tulpen, groen, leeuwenbekjes en pioenrozen."

Voor meer informatie
Sica Marché aux fleurs
Gilles Rus
Email: grus@marcheauxfleurs.fr
www.marcheauxfleurs.fr
Publicatiedatum: