Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste serie industriestandaarden opgeleverd door DAGO

In het project Industrie Standaarden en Recommended Practices (ISRP) heeft DAGO (Dutch Association Geothermal Operators) een set van industriestandaarden ontwikkeld die specifiek voor de geothermie gebruikt kunnen worden. Omdat de wet- en regelgeving complex is en van oudsher gebaseerd is op de olie- en gasindustrie, is het voor de geothermieketen een uitdaging om te komen tot effectieve standaarden. De standaarden zijn toepasbaar in de winningsfase van aardwarmteprojecten.

De nieuwe industriestandaarden dragen bij aan een effectieve en veilige sector. DAGO heeft in het project gekozen voor het ontwikkelen van standaarden voor de winningsfase, omdat is de voorbereidings-/boorfase de standaarden uit de olie- en gassector kunnen worden toegepast. Binnen het project is bovendien een complete inventarisatie van de toepasbare wet- en regelgeving uitgevoerd. Ook is een basis cursus "opsporen en ontwikkelen" ontwikkeld en gegeven.

Het gaat om de volgende standaarden:
  • DAGO industriestandaard geothermie NORM (natuurlijke achtergrondstraling)
  • DAGO-richtlijn omgang met radioactiviteit
  • DAGO Richtlijn ESP inspectie en vervangen (productiepomp)
  • DAGO Richtlijn Put Opschonen
  • DAGO richtlijn aanvraag ontheffing veiligheidsafsluiters
Overige resultaten
Naast de industriestandaarden heeft DAGO een NORM werkplan en Template werkprogramma ontwikkeld. Dit zijn geen formele standaarden, maar voorbeelden van werkdocumenten. Tevens is er een tweedaagse cursus getiteld 'Opsporen en Ontwikkelen'. In deze cursus komen onder andere aan de orde het nut en de noodzaak van standaardisatie, het continu verbeteren en de reikwijdte van de verschillende standaarden en richtlijnen. Deze cursus is in juni 2016 voor het eerst gegeven.

Voor het vaststellen van nieuwe (of verbeterde) standaarden zijn de procesafspraken in concept gereed. Deze zijn goed bruikbaar als eerste opzet voor de geothermiesector. Er is nu een complete inventarisatie van de wet- en regelgeving beschikbaar. Hiermee ontstaat overzicht over de onderwerpen waar standaarden nog verder uitgewerkt kunnen worden.

Ervaringen tot nu toe en vervolg
Het gebruik van de genoemde documenten heeft reeds gezorgd voor een meer uniforme documentatie van de projecten en de eerste ervaringen uit het veld zijn positief. De cursus geeft nieuwkomers een beter overzicht en ondersteuning, waardoor de voorbereidingen voor hun nieuwe geothermieproject beter is verlopen. Met dit project is binnen DAGO belangrijke ervaring opgedaan met het standaardisatieproces én met de overdraagbaarheid van inhoud en toepasbaarheid van de standaarden. Dit is een belangrijk aandachtspunt omdat de geothermie te maken heeft met veel nieuwe organisaties die geothermieprojecten opstarten en omdat ook andere partijen actief worden in de geothermie. Het gaat hierbij niet alleen om private partijen (toeleveranciers, adviseurs) maar ook publieke partijen, op verschillende beleidsniveaus en in verschillend bevoegd gezag.

De opbouw van industriestandaarden en recommended practice is een continu proces dat door de sector en de volledige keten gedragen moet worden. In de jaarvergadering van 17 februari 2017 is door de leden van DAGO afgesproken om ambities verder te laten toenemen, waarbij verdere opbouw van standaarden één van de prioriteiten is.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: