Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe regels rattenbestrijding van kracht

Gebruikt u ter bestrijding van ratten wel eens rodenticiden rondom gebouwen of voedselopslagplaatsen op uw bedrijf? Sinds 1 juni mag dit alleen als uw bedrijf hiervoor gecertificeerd is.

Het doel van deze certificering is het kunnen aantonen dat u ratten bestrijdt volgens de principes van IPM (Integrated Pest Management). De verplichting komt voort uit aanvullende eisen van het Ctgb ter bescherming van niet-doelwit organismen. Inspectiedienst ILT en de NVWA zullen vanaf nu hierop gaan handhaven (hyperlink).

Naast certificering dient u ook in het bezit te zijn van een vakbekwaamheidsbewijs KBA-GB (GB = geïntegreerde beheersing). Dit is een uitbreiding van het bestaande KBA certificaat dat veel agrariërs al hebben. Zie voor meer informatie hierover de brochure van Bureau Erkenningen.

Voor uitsluitend binnengebruik van rodenticiden is certificering en aanvullende opleiding niet nodig en volstaat het hebben van een KBA certificaat. Indien u de rattenbestrijding op uw bedrijf uitbesteedt gelden de eisen voor de professionele plaagdierbeheerser en niet voor uzelf.

LTO Ledenvoordeel biedt leden ondersteuning met o.a. een stappenplan en financieel voordeel bij certificering of inhuur van een professionele plaagdierbestrijder.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: