Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Data Science Prijs voor energiebiedsysteem

In Haarlem zijn de Nederlandse Data Science Prijzen uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHWM). AgroEnergy won met BiedOptimaal de Hendrik Lorentz prijs. De Hendrik Lorentz prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. AgroEnergy nam samen met data science specialist CQM de prijs in ontvangst. Voor de ontwikkeling van de intelligentie in BiedOptimaal zochten zij de samenwerking met elkaar op.



“Deze prijs is een mooie erkenning dat we met de ontwikkeling van onze datagedreven oplossingen een innovatieve bijdrage leveren aan de glastuinbouw. We zijn hier erg blij mee. We tonen aan dat de slimme inzet van data een direct en positief resultaat oplevert voor tuinders. Data Science opent deuren die tot nu toe gesloten waren. We zien steeds meer mogelijkheden en toepassingen, die we met en voor onze klanten willen ontwikkelen. We staan pas aan het begin”, aldus Ronald Hoek, directeur Operations van AgroEnergy.

Energiesturing steeds ingewikkelder
Voor glastuinders is het steeds ingewikkelder om te sturen op het gebied van de in- en verkoop van energie. Het is tijdrovend en complex. De complexiteit schuilt in de enorme hoeveelheid factoren en informatie die meewegen in het maken van een bieding. Weersomstandigheden, warmtebehoefte, CO2-behoefte, fysieke kenmerken van installaties en bedrijfsomstandigheden spelen mee. Maar ook de toename van duurzame bronnen zoals geothermie, warmtepompen en zonnepanelen hebben invloed. Daarnaast moet de tuinder rekening houden met verschillende elektriciteitsmarkten, zoals de APXmarkt (day ahead), intradaymarkt, onbalansmarkt en regelmarkten.

Automatiseren en optimaliseren met data
Om glastuinders te helpen bij het optimaliseren van hun energiemanagement en lagere energiekosten ontwikkelde AgroEnergy BiedOptimaal. “Het is een innovatief product dat het dagelijkse biedproces van tuinders automatiseert en optimaliseert,” vertelt Loes Raijmakers, senior business analist bij AgroEnergy. “Dus tegen welke prijs verhandelt de glastuinder welke hoeveelheid gas en elektra? BiedOptimaal berekent de dagelijkse APX-biedingen voor 4 dagen vooruit waarbij de warmtekostprijs voor de tuinder wordt geminimaliseerd binnen alle randvoorwaarden. Zo haalt de tuinder een goed rendement en wordt kostbare energie zo duurzaam mogelijk ingezet. Bijvoorbeeld: een glastuinder met een bedrijf van 15 hectare en 2 warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) bespaart met BiedOptimaal gemiddeld 1500 euro per maand. Ook bespaart hij zo’n 10 uur in de maand die hij vervolgens weer aan zijn teelt kan besteden.”



Slimme samenwerking
“Voor BiedOptimaal ontwikkelden we samen met CQM verschillende voorspel- en optimalisatiemodellen die de dagelijkse praktijk van de warmtehuishouding in de kas voorspellen. Om tot goede voorspellingen te komen worden realtime veel verschillende databronnen gebruikt”, aldus Raijmakers.

Projectleider en senior consultant bij CQM Judith van Rijswick: “Het BiedOptimaal project is een geweldig voorbeeld van hoe data science in de praktijk kan werken. Een intelligente keten van voorspellen en optimaliseren zorgt ervoor dat de tuinder zich kan richten op zijn core business (de teelt), terwijl de benodigde energie tegen een concurrerende prijs wordt in- en verkocht. De output van BiedOptimaal, de APX-bieding, wordt dus ook daadwerkelijk, dagelijks gebruikt!”

Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl
Publicatiedatum: