Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame beheersstrategie kasluchtschimmels

Wageningen University & Research Glastuinbouw heeft binnen het project Duurzame teeltstrategie een brede kennisinventarisatie uitgevoerd om een geïntegreerde systeemaanpak voor beheersing van kasluchtschimmels te ontwikkelen.

Dit project is gefinancierd door het voormalige Productschap Tuinbouw en begeleid door LTO Glaskracht Nederland.

Aan de hand van een uitgebreide studie zijn teelt strategieën opgesteld. Deze zijn in twee kasproeven getest in pottomaat, potgerbera en Petunia. Daarna is een praktijkproef in potgerbera uitgevoerd. Doel was om de nevenwerking te testen van synthetische elicitors die de salicylzuurroute tegen biotrofe schimmels activeren op het verminderen van de gevoeligheid voor necrotrofe schimmels, zoals Botrytis, zowel in optimale als in suboptimale groeicondities met relatief lage lichtniveaus.

In proeven met een commercieel beschikbare elicitor die de salicylzuurroute activeert, Fado, werd in pottomaat de gevoeligheid voor Botrytis verlaagd en in potgerbera werden bloemen minder gevoelig voor smet in de naoogstfase na een preventieve gewasbehandeling. De werking neemt toe in combinatie met Serenade en Jiffy mineral (toegediend in potgrond) en blijft goed zowel bij lage als bij hoge lichtcondities (stralingssom 4, 15 en 30 mol/dag).

De gevoeligheid voor Botrytis was niet alleen afhankelijk van de stralingssom en luchtvochtigheid, maar toonde ook een relatie met voedingsstoffen van plantsapanalyses en bladgroenwaardes. De analyses met bladgroen en plantsappen geven aan dat de plant sterk reageert op de hoeveelheid licht en dat dit een relatie vertoond met de gevoeligheid voor Botrytis. De relatie tussen de gevoeligheid voor Botrytis, nutriënten in plantsapanalyses en bladgroenwaardes kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van voorspellingsmodellen voor het risico op Botrytis.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: