Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking AgroEnergy en Benefits of Nature (BON)

Energieverbruik met 20% naar beneden bij Van der Hoor Orchideeën

AgroEnergy en Benefits of Nature (BON) hebben bij orchideeënkweker Maurice van der Hoorn uit ter Aar het energieverbruik met minimaal 20% doen dalen en zijn footprint met 16% verlaagd. In de samenwerking berekende BON de footprint van Van der Hoorn Orchideeën. Vervolgens maakte AgroEnergy een energiereductieplan over hoe Maurice zijn bedrijf kan verduurzamen en zijn energiekosten kan verlagen.

Zowel AgroEnergy en Benefits of Nature zijn actief in de ondersteuning en begeleiding van glastuinders die streven naar meer energiebesparing en verduurzaming, reden waarom AgroEnergy zich vorig jaar bij BON heeft aangesloten ('Founding Father van BON te worden').



Met behulp van het programma Ecochain berekent BON de emissie, oftwel de footprint, van (glastuinbouw)bedrijven. Deze beschrijft het hele bedrijf en product. De milieufootprint houdt veel meer in dan alleen CO2 maar voor Maurice was dit wel een van de belangrijkste punten. Hoe kan hij de CO2-footprint zo ver mogelijk verlagen? Welke duurzame alternatieven kan hij implementeren? En hoe kan hij zijn energiehuishouding duurzamer inrichten? Aan de hand van deze vragen en de uitkomst van zijn footprint gaf AgroEnergy hem energie-advies.

Energieverbruik tegen het licht
Voor verwarming en koeling in de kas gebruikt Maurice een warmtepomp met warmte- en koudeopslag. Vanwege de verhouding tussen koeling en warmtevraag is aanvullende warmte nodig. Deze warmte wordt opgewekt met een elektrische boiler. De elektriciteit wordt zoveel mogelijk ingekocht op de momenten dat de elektriciteitsbehoefte in Nederland laag is, voornamelijk op de onbalansmarkt. Met behulp van de footprintberekening en deze achtergrondinformatie startte Robert Meijer, EnergieSpecialist bij AgroEnergy, samen met Maurice het onderzoek naar verbetering van de footprint. De kennis van Robert over energiebeheer, de tooling van AgroEnergy en kennis van Maurice over zijn systemen en teelt, leidde tot positieve resultaten en praktische acties. Maurice: “Met de uitkomsten van het rapport ben ik weer even op scherp gezet. Het geeft een strategisch inzicht hoe ik met dagelijkse sturing mijn energiekosten zo laag mogelijk kan houden.”



Lagere footprint én minder energiekosten

Aan de hand van de onderzoeksresultaten heeft AgroEnergy een rapport met stappenplan opgesteld waarmee de footprint en energiekosten daadwerkelijk verlaagd kunnen worden. Als eerste wordt op basis van de warmte- en koudevraag een jaarstrategie bepaald met de juiste inzet van de elektrische boiler en de warmtepomp. Vervolgens worden de elektriciteitskosten verlaagd door elk uur de inkoop af te stemmen op de juiste elektriciteitsmarkten (OTC/APX/Onbalans). Aan de hand van een uitgebreide data-analyse heeft AgroEnergy voor Maurice inzichtelijk gemaakt hoe hij de installaties voortaan het beste kan aansturen op warmte- en koudevraag én op prijs. Zo realiseert hij een minimaal 20% lager elektriciteitsverbruik dan voorheen; dit bespaart Maurice jaarlijks 3,80 euro per vierkante meter. Ook in CO2 -termen betekent de optimalisatie een aanzienlijke verbetering: zijn totale footprint is verlaagd met 16%. Maurice: ”Dit maakt de investering in het rapport meer dan goed!.”


Voor meer informatie
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
E info@agro-energy.nl


Benefits of Nature

E: info@benefitsofnature.eu
www.benefitsofnature.eu

Publicatiedatum: