Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet Royal FloraHolland +2,5% door Moederdag en extra veildagen

Periode 5 van 24 april tot en met 21 mei 2017 sloot af met een omzet van € 483 miljoen. Dit is € 12 miljoen meer dan in periode 5 van 2016 en betekent een omzetstijging van 2,5%.

De omzetstijging is het gevolg van een 3,2% hogere gemiddelde prijs. De aanvoer lag daarentegen 0,6% lager dan vorig jaar. Aangezien Pinksteren en Hemelvaart dit jaar in periode 6 vallen en niet in periode 5, wordt de omzetstijging in periode 5 dit jaar dus vertekend met twee veildagen meer. Verder wordt periode 5 in zowel 2017 als 2016 gekenmerkt door Moederdag. Een Moederdag die met € 6,5 miljoen extra ten opzichte van Moederdag 2016 goed uitpakte.


 
Directe handel
Van de directe stromen namen de snijbloemen toe met 1,7%-punt tot 32,1%. Een forse toename zagen we bij paeonia en troschrysant. Lelie, freesia en hydrangea lieten deze periode een daling zien. Bij kamerplanten steeg het aandeel met 1,6%-punt naar 80,3%. Grote toename zien we voor hydrangea, begonia en hibiscus. Phalaenopsis stijgt met bijna 1%- punt. Tuinplanten laat een aandeel zien van 73,8% wat een toename betekent van 2,1%. De topstijgers qua aandeel in deze groep zijn dianthus, calibrachoa, arrangementen en clematis.

Exportwaarde neemt toe met 2,5%
De exportcijfers over april van Floridata zijn de laatste cijfers die gepubliceerd zijn. Het verschil tussen snijbloemen en planten was groot deze maand. Zo nam de plantenexport af met 3,3% en liet de export van snijbloemen juist een stijging zien van 7,3%. Duitsland kon met een groei van -0,2% net niet tippen aan het niveau van vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië noteerden een groei van respectievelijk +3,8%, +9,9% en +4,5%. Uitschieters qua groei waren deze periode Polen (+21,8%) en Rusland (+31,4%). Opvallend is dat de export naar Scandinavië deze maand uiterst moeizaam verliep.



Omzet snijbloemen neemt toe met 3,2%
Omdat het gemiddelde prijsniveau steeg met 3,3% is de omzet ook gestegen. De aanvoer bleef achter met een daling van 0,1%. De rozenprijzen stegen met 5,5%, en trok daarmee het gemiddelde prijsniveau van snijbloemen flink omhoog.Tulpen lieten een prijsstijging zien van maar liefst 26,2%. Daar stonden echter ook weer flinke prijsdalingen tegenover zoals Troschrysant (-16,4%) en Paeonia (-11,6%). Dit laatste product had te maken met bijna 42% meer aanvoer en is dan de grootste stijger qua omzet en aanvoer deze periode.

Omzet kamerplanten neemt toe met 6,3%
De aanvoer steeg met 6,6% en het gemiddelde prijsniveau kwam 0,3% lager uit. Kalanchoë viel op door de grote aanvoer deze periode (+16,5%).

Prijsniveau tuinplanten neemt toe met 10%
Bij de tuinplanten nam de omzet met 5,8% af. Dit als gevolg van bijna 15% minder aanvoer en een ruim 10% hogere prijs. De lagere aanvoer zien we bij de grotere productgroepen terug bij 'Overige perkplanten' en 'pelargonium'.

Bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: