Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels Louwaars, directeur Plantum:

"Topsectorenbeleid blijkt bezuinigingsmaatregel"

Het topsectorenbeleid is voor de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen een bezuinigingsmaatregel gebleken. Het beleid heeft geleid tot lagere in plaats van hogere investeringen in onderzoek door de overheid.

Dat stelt Niels Louwaars, directeur van Plantum, de brancheorganisatie van veredelaars en vermeerderaars. Het concept van het topsectorenbeleid bestaat uit een combinatie van private en publieke financiering van onderzoek en innovatie. Als het bedrijfsleven investeert, doet de overheid er geld bij. Louwaars is van mening dat de publieke financiering achterblijft, zeker in vergelijking tot de periode voor de invoering van het beleid.


Foto is van ruim een jaar geleden, bij de uitreiking van de Outstanding Alumnus Awardjaar, WUR

Geld genereren
In de veredelingsbranche is het volgens Louwaars geen probleem om privaat geld te genereren, zoals dat in de tuinbouw en akkerbouw wel lastig is sinds het opheffen van de product- en bedrijfschappen. De veredelaars zijn gericht op innovatie en daardoor eerder bereid een bijdrage te doen.

Louwaars constateert het topsectorenbeleid voor zijn sector slecht heeft uitgepakt. “Het heeft een concept gebracht dat we al hadden. De samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderzoeksinstituten bestond al in de sector uitgangsmaterialen.”

Het totale topsectorenbeleid hoeft volgens de Plantum-directeur niet op de schop, maar hij hoopt dat de nieuwe regering ‘een herstelactie doet’ door meer geld in onderzoek te stoppen. “Als de wetenschap opdroogt, werkt dat door naar de handel en de kweker. De sierteelthandel wil bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt brengen. Die moeten dan wel kunnen worden ontwikkeld.”

bron: Bloembollen Visie
Publicatiedatum: