Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Moge, Kimman Roses:

Keniaans gips vindt weg naar China

"Vorig jaar hebben we de kwekerij met 4 ha uitgebreid en dit jaar zijn we van plan om nog 2,5 tot 3 ha toe te voegen," zegt Keniaanse gypsophilakweker Daniel Moge van Kimman Roses. De laatste jaren merkt hij dat er een toename is in de vraag naar gypsophilas (gips), vooral vanuit China.


Daniel Moge op de IFTEX in 2016

Chinese vraag
China is een vrij nieuwe markt voor de meeste Keniaanse gypsophilakwekers, waaronder Kimman Roses. "Vorig jaar exposeerden we op een Chinese bloemenbeurs en de Keniaanse gypsophilas kregen veel belangstelling van de Chinese kopers. Na de beurs hebben wij en veel andere kwekers proefzendingen gestuurd en positieve feedback ontvangen. Momenteel leveren diverse kwekers direct aan deze markt en hebben sommige zelfs kantoren in China geopend."

Kimman Roses levert echter aan de Chinese markt via de Nederlandse veiling. "We proberen 100 procent van onze productie via de veiling te leveren. Na de proefzendingen kregen we wat aanvragen voor directe leveringen die we echter naar de veiling hebben verwezen. En daar kopen ze momenteel onze bloemen."

Gekleurd gips
Volgens Moge hebben de Chinezen wat andere voorkeuren dan ze gewend zijn. "Ze nemen niet veel wit af. Ze houden van het gekleurde gips. Paars, oranje en rood bijvoorbeeld, zijn veelgevraagd. Daar dit niet de natuurlijke kleuren zijn, kleuren wij ze."

Moederdag
Moederdag (14 mei) wordt in vele landen gevierd. Voor Kimman Roses is het, samen met Valentijnsdag, een van de belangrijkste dagen van het jaar. "Meestal verkopen we op Moederdag meer dan op Valentijnsdag. Rode rozen zijn de meest gewilde bloemen voor Valentijnsdag. Voor Moederdag houden mensen van meer kleur dus worden gypsophilas vaak gebruikt in Moederdagboeketten."


De kwekerij.

Veilingprijzen
Vorig jaar waren de veilingprijzen in deze periode redelijk goed, voor zowel de zware (30-45 gram) als de lichte (minder dan 25 gram) gypsophilas. Dit seizoen waren de prijzen voor de zwaardere stelen ongeveer gelijk aan die van vorig jaar, terwijl de lichtere stelen voor minder weggingen. Ongeveer de helft van de productie van Kimman Roses bestaat uit zware stelen en de andere helft uit lichtere. "Mensen geven voor de boeketten soms de voorkeur aan de lichtere. Daarom bieden wij allebei aan.”

Uitbreiding
Moge kweekt gips op 16 ha in de hooglanden van Kenia. Gezien de gestegen vraag van de afgelopen jaren besloot hij het bedrijf uit te breiden. Vorig jaar kwam er 4 ha bij. Dit jaar wil hij graag verder uitbreiden. "We zijn van plan om tegen eind van het jaar met nog 2,5 tot 3 ha uit te breiden. Dan telt het bedrijf ongeveer 19 ha."


Kimman Roses zal aanwezig zijn op de International Flower Trade Expo (IFTEX) 2017 in Nairobi, Kenia, van 7 tot 9 juni 2017 en kan bezocht worden bij stand D4.02.

Voor meer informatie 
Kimman Roses
Daniel Moge
Email: sales@kimmanroses.co.ke
www.kimmanroses.co.ke

Publicatiedatum: