Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teeltadvies Syngenta

"Meeldauw in roos? Wissel af met Solvit"

De bekende weerspreuk “April doet wat hij wil” is ook dit jaar weer van toepassing. De wisselende weersomstandigheden buiten hebben ervoor gezorgd dat ook het klimaat in de kas soms lastig te sturen was. Het gevolg hiervan is dat de druk van echte meeldauw de laatste weken weer is toegenomen. Onder andere het gebruik van schermdoeken en nieuwe inzichten in de manier van telen, hebben er gelukkig voor gezorgd dat de echte meeldauw steeds beter te beheersen is. Het blijft echter nog steeds noodzakelijk om op deze ziekte in te grijpen.

Vanaf 1 april mag Solvit weer ingezet worden, o.a. in snijrozen. In 2015 en 2016 zijn goede ervaringen opgedaan met Solvit. Met name de curatieve werking wordt erg gewaardeerd. Men is zich steeds meer bewust van het belang de gebruikte fungiciden op tijd af te wisselen om zo resistentie te voorkomen. Solvit is een welkome afwisselpartner binnen het huidige pakket van meeldauwmiddelen en kan de komende periode veilig worden ingezet in roos.



Wat is Solvit?
Solvit is ruim 2 jaar geleden toegelaten voor de bestrijding van echte meeldauw in de teelt van roos en gerbera. Tussen 1 april en 30 september kan Solvit in roos worden ingezet in 2 blokken van elk 3 toepassingen.

Hoe werkt Solvit?
De kracht van Solvit schuilt in de combinatie van 2 actieve stoffen met een verschillend werkingsmechanisme. Hierdoor wordt de meeldauw op twee fronten tegelijk aangevallen en is resultaat snel zichtbaar.



Er is sprake van contactwerking op het bladoppervlak direct na een toepassing en lokaal systemische werking door opname in het blad. De meeldauwplekken worden grijs en drogen in. Uiteindelijk herinneren alleen donkerpaarse plekken op het blad nog aan de oude meeldauwaantasting.

Uit meerdere proeven is herhaaldelijk gebleken dat Solvit een zeer goede curatieve werking heeft, maar ook de duurwerking is uitstekend te noemen; tot 3 weken na de laatste toepassing is een bestrijdend effect waarneembaar!


Gemiddelde van 11 proeven in periode 2011-2014

Het advies
Hanteer een concentratie van 75 ml Solvit per 100 ltr water bij een watervolume van 1500 ltr water per hectare. Bij hogere watervolumes dient de concentratie van Solvit evenredig te worden verlaagd, zodanig dat er 1,125 ltr Solvit per hectare wordt toegepast. Het gebruik van hogere doseringen verhoogt het risico op gewasschade! Voorkom afdruipen van het gewas om onvoldoende effectiviteit te voorkomen. Gebruik daarom bij voorkeur niet meer dan 3000 ltr water per hectare voor de meeldauwbestrijding.

Pas Solvit toe in bloktoepassingen van maximaal 3 bespuitingen en een interval van 7 dagen. Door de opbouw van de actieve stof in het gewas bij herhalingsbespuitingen wordt meeldauw optimaal bestreden.

Pas Solvit niet toe tijdens zeer scherpe weersomstandigheden en zorg ervoor dat het gewas minimaal 1 uur nat blijft!

Solvit laat zich uitstekend combineren met Hicure. Hicure is een biostimulant met bewezen effectiviteit voor verbetering van de plantweerbaarheid in roos. Met Hicure zijn goede ervaringen opgedaan in roos in combinatie met Solvit.

Indien nog geen ervaring is opgedaan met een middel of combinatie in een specifiek gewas, voer dan altijd kleinschalig een proefbespuiting uit om vast te stellen of het gewas het middel of de combinatie verdraagt.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen Crop Advisor Wesley Akkermans, +31(0)6-12 66 02 33.


Publicatiedatum: