Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekersrecht geeft Keukenhof kleur

Elk voorjaar is het dé attractie voor toeristen en dagjesmensen: Keukenhof. Behalve een fleurig dagje uit ook promotie van een oer-Hollands exportproduct.

Tulpenveld in de Keukenhof
Ook dit jaar komen de kwekers weer met 'nieuwe' bloemen onder klinkende namen. Vaak beschermd door het kwekersrecht. Dit jaar werden al ruim 30 nieuwe tulpenrassen (of 'cultivars') toegevoegd voor de database Siergewassen van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, waar in totaal al 6.395 cultivars in staan.

Met het kwekersrecht kan de kweker zelf aan zijn werk verdienen. Andere kwekers mogen zijn creatie wel kweken, vermeerderen of verkopen, maar daarvoor betalen ze hem een vergoeding. En zonder vergoeding te betalen, mogen andere kwekers het beschermde bolgewas veredelen tot weer nieuwe rassen die ze zelf op de markt kunnen brengen.

Ook de naam van de nieuwe creatie ligt met het kwekersrecht vast. Dat is nog niet makkelijk: de naam moet commercieel natuurlijk aanspreken, maar mag niet in conflict komen met bestaande, registreerde merknamen of namen van beschermde streekproducten. Dit jaar zien we namen als Smiling Parrot, Goldmine, Polar Bear, Kamaliya, Kensington en Murcia. Of die ooit zo beroemd worden als Kees Nelis, Roodkapje, Apeldoorn, Monte Carlo, Yokohama of Prinses Irene? De tijd zal het leren.

Meer weten?
De e-learning module That’s IP legt het kwekersrecht kort en begrijpelijk uit. Of neem een kijkje op de site van de Raad voor plantenrassen.
Publicatiedatum: