Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BaseClear, Generade en Dümmen Orange gaan tulpengenoom ontrafelen

Veelbelovende impuls voor veredeling & productie tulpen

Drie Nederlandse organisaties, BaseClear, Generade en Dümmen Orange, gaan samenwerken om de veredeling en productie van tulpen te versnellen en duurzamer te maken.

Met de allernieuwste DNA analyse technologie is het nu mogelijk om grote en complexe genomen zoals die van de tulp te ontrafelen. De samenwerking brengt de financiële middelen, kennis en benodigde technieken bijeen voor het in kaart brengen van het tulpengenoom.

Dit genoom wordt beschikbaar gemaakt voor het publieke domein, waarmee een belangrijke stap gezet in de innovatie van de tulpenindustrie, een sector die met maatschappelijke en economische uitdagingen wordt geconfronteerd en laat Nederland, waar de tulp van grote cultuurhistorische en iconische waarde is, zien hoe vanuit publiek-private samenwerking een duurzame en innovatieve ontwikkeling kan worden gerealiseerd in een traditionele agrarische sector.


bron foto: Generade

Met het tulpengenoom in handen wordt duidelijk hoe het DNA de eigenschappen van een tulp bepaalt. DNA patronen die gekoppeld zijn aan gewenste eigenschappen kunnen ingezet worden in de veredeling om die eigenschappen in nieuwe, verbeterde rassen te combineren. Met deze kennis kunnen sneller en gerichter nieuwe tulpenrassen ontwikkeld worden die resistent zijn tegen veelvoorkomende ziekten. Hierdoor kan ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen worden. Hans van den Heuvel, Directeur Research & Development Dümmen Orange: “Nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA analyses maken het nu mogelijk om het gigantische genoom van de tulp in beeld te brengen. Hiermee ontsluiten we een schat aan informatie die bepaalt waarom een tulp zich als een tulp gedraagt. Die kennis zetten we vervolgens in om de veredeling van de tulp te versnellen. De verkregen DNA patronen brengen we direct in het publieke domein om onderzoek aan de tulp wereldwijd te promoten.”


Generade is een netwerkorganisatie met een belangrijke verbindende rol tussen bedrijven en kennisinstellingen. BaseClear is het grootste onafhankelijke DNA analyse laboratorium van Nederland. Dümmen Orange is een van 's werelds grootste veredelingsbedrijven van snijbloemen en pot- en perkplanten.


Voor meer informatie over bovenstaand persbericht kan men contact opnemen met:

Publicatiedatum: