Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouwsector Vlaanderen: meer uitbreiders en minder stoppers

Op de glastuinbouwbedrijven in Vlaanderen is de intentie om uit te breiden toegenomen. 8,2% van de Vlaamse glastuinders heeft plannen om het bedrijf uit te breiden, dan wel te laten opvolgen. In 2015 lag dit percentage op 4,4%.

Dit blijkt uit de GlastuinbouwScanner Vlaanderen van AgriDirect, uitgevoerd in de maanden november en december 2016. Ca. 550 Vlaamse glastuinders werden tijdens deze telefonische inventarisatie benaderd met vragen over hun toekomst- en investeringsplannen.



Dalende lijn percentage stoppers
Voor het tweede jaar op rij is het percentage Vlaamse glastuinders met beëindigingsplannen gedaald. Eind 2016 gaf 6,1% aan de bedrijfsactiviteiten te willen afbouwen. In 2014 was dit 11,4%.

Minder opvolgers staan klaar

Het percentage opvolgers, dat klaar staat om het stokje over te nemen in het bedrijf, is in het afgelopen jaar licht gedaald. In totaal weet men op 14,6% van de Vlaamse glastuinbouwbedrijven (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) wie de leiding op termijn gaat overnemen. Op 9,4% van de bedrijven is de opvolger al werkzaam in de maatschap, op 5,2% moet de opvolger nog instromen.



In Nederland iets meer uitbreidingsplannen

In vergelijking met de glastuinbouwsector in Nederland zien we dat hier relatief gezien iets meer uitbreidingsplannen aanwezig zijn (9,9%), meer glastuinders geneigd zijn om te stoppen (8,5%) en dat er in Nederland meer opvolgers klaar staan die de bedrijfsleiding willen gaan overnemen (20,7%).

bron: AgriDirect
Publicatiedatum: