Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
campanula kweker in de spotlights bij OZ Planten

Handige jongens, die van Ten Have

De broers Rob, Dion en Vincent ten Have zijn eigenaar van de mooie Campanula kwekerij Ten Have Plant in Honselersdijk. Een echt familiebedrijf dus met een bijzonder 3-luik dat elkaar goed aanvult. Deze maand staan zij in het zonnetje bij OZ Planten.

De kwekerij is van oudsher een familiebedrijf. Ze vindt haar oorsprong in 1920 waarbij door de jaren heen van alles is gekweekt: van sla en aardappelen tot rozen. De kweek van campanula’s is altijd een specialisatie geweest van Ten Have Plant en sinds begin jaren ’80 is de focus gelegd op deze mooie ‘binnenste-buiten’ plant. Campanula is echt een seizoensproduct dat vooral in de lente en zomer gekocht wordt. Daarom worden er in de herfst en winter cyclamen gekweekt bij Ten Have Plant.



De totale kweekoppervlakte van het bedrijf bedraagt vier hectare. Op jaarbasis verlaten zo’n 2.700.000 campanula’s de kwekerij. Om deze grote productie in goede banen te leiden, beschikt Ten Have Plant over een state of the art WPS-plantordersysteem. Een totaal gerobotiseerd systeem waarbij de planten via een chip geselecteerd worden op soort, rijpheid, breedte en hoogte.

De kwekerij beschikt over een aaneengesloten digitaal systeem dat van stek tot vervoer naar de klant op elkaar aansluit. Dit systeem is geheel in eigen beheer, want Dion ten Have heeft het hele systeem zelf geprogrammeerd.



De kwekerij is uniek in haar ‘one-stop-shopping’ concept. Afnemers kunnen er terecht voor een breed assortiment (7 soorten campanula’s), dat bovendien allemaal eigen geteelde cultivars zijn. Ook werken de broers samen met een pottenleverancier waardoor ze een 'totaalconcept' campanula’s kunnen beleveren.

Koek en ei
Je zou zeggen dat er met 3 broers aan het hoofd wel een keer onenigheid is onder elkaar, maar niks is minder waar. Rob: “Wij zijn alle drie geen heethoofden. We komen er altijd wel uit en als we er niet uitkomen, dan laten we het even rusten en komen we er later wel uit”. Misschien komt de soepele samenwerking wel door de onderlinge taakverdeling. De drie broers hebben allen een eigen rol binnen het bedrijf: Dion richt zich vooral op de teelt en programmering, Vincent op de verkoop en Rob op het financiële aspect.



De campanula’s worden op een milieuvriendelijke manier gekweekt. Door gebruik van aardwarmte wordt er zo min mogelijk fossiele energie gebruikt. Elektriciteit wordt opgewekt door een WKK-installatie, waarbij de restwarmte wordt gebruikt voor de teelt.

De komende jaren zullen ze de broers zich richten op meer LED-verlichting in de kwekerij. Daarnaast is het plan om volgend jaar een verbeterd soort campanula op de markt te brengen.

Voor meer informatie:
OZ Planten
Magnolia 11 VBA Zuid
1424 LA De Kwakel
Postbus 1076
1430 BB Aalsmeer
+31 297 380 780
E: info@ozplanten.nl
www.ozplanten.nl

Publicatiedatum: