Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Late Pasen zorg voor omzetstijging van 11%

Periode 4 (27 maart t/m 23 april 2017) was een goede periode met een omzetstijging van 11%. De aanvoer nam toe en de gemiddelde prijs kwam hoger uit.

De combinatie Pasen en het regelmatig mooie lenteweer zorgde voor veel vraag naar bloemen en planten. Het aantal stuks dat werd aangevoerd is het gemiddelde voor deze periode van de afgelopen jaren. Het gemiddelde prijsniveau ligt aan de bovenkant van het gemiddelde van de afgelopen jaren. In vergelijking met vorig nam de aanvoer toe met 2% en steeg het gemiddelde prijsniveau met 9%. De hoger gemiddelde prijs wordt voor een gedeelte geëgaliseerd doordat er relatief meer kamerplanten zijn afgezet met een relatief hoge gemiddelde prijs.



Cumulatief komt de omzet tot en met periode 4 uit op een groei van 3%. Het aantal feestdagen in vergelijking met vorig jaar is tot nu toe evenveel.

Directe handel
De snijbloemen nemen met 0,6%-punt toe tot 38,7%. In vergelijking met vorig jaar neemt het aandeel van de directe stormen over de hele linie iets toe, alleen bij de tulp was een lichte daling te zien. Bij de kamerplanten neemt het aandeel toe met 2,7% punt tot 78,4%. Bij de kamerplanten ligt het aandeel al op een hoog niveau, maar toch stijgt dit aandeel elke maand weer. Er is geen product meer te vinden dat achterblijft met zijn afzet in de directe stromen. Ook bij de tuinplanten neemt het aandeel verder toe met 3,6% punt tot 74,7%. Daarmee komen de tuinplanten op een vergelijkbaar niveau als de kamerplanten. Ook bij de tuinplanten zijn weinig producten te vinden die achterblijven in de directe stromen.

Exportwaarde neemt toe met 7%
De exportcijfers over maart van Floridata zijn de laatste cijfers die gepubliceerd zijn. De export nam in maart toe met bijna 5%, waarbij de planten iets harder groeide dan de snijbloemen. De export naar Frankrijk stond wat onder druk met een daling van 5%. En richting de UK was merkbaar dat daar Moederdag werd gevierd. De export naar de UK was vergelijkbaar met vorig jaar. Verder is de groei van de landen in Oost Europa opvallend. Rusland groeide met +43%. Tsjechië met +26% en Polen met +16%. Polen staat inmiddels op de vijfde plaats en heeft België verdrongen. Cumulatief komt de groei van de export uit op 7%.

In februari was en nog een groot gat tussen de groei van de export en de groei bij Royal FloraHolland. In maart komen de groeicijfers weer dichter bij elkaar te liggen.

Omzet snijbloemen neemt toe met 12%
De omzet nam doe doordat de aanvoer steeg met 1% en het gemiddelde prijsniveau steeg met 11%. Roos en tulp werden iets minder aangevoerd, maar lisianthus werd fors meer aangevoerd. Vooral de prijsvorming van troschrysanten was goed. Het prijsniveau lag bijna 50% boven vorig jaar, bij een aanvoer vergelijkbaar met vorig jaar.

Prijsniveau kamerplanten daalt met 3%
Bij de kamerplanten nam de omzet ook toe met 12%. De aanvoer steeg met 17% en het gemiddelde prijsniveau kwam 3% lager uit. Doordat er meer kleine bloeiende planten en narcissen werden aangevoerd ontstond er wat druk op de totale gemiddelde prijs.

Omzet tuinplanten neemt toe met 5%
De omzet nam toe doordat de aanvoer afnam met 1% en de gemiddelde prijs steeg met 6%. Doordat het al vroeg mooi weer was nam de vraag naar tuinplanten toe. Het aanbod was er nog niet in grote hoeveelheden beschikbaar waardoor werd uitgeweken naar bloeiende kamerplanten.

bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: