Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kas als Energiebron en Glastuinbouw Waterproof op de tocht

"Zonder draagvlak valt kennisstroom droog"

De reserves binnen het programma Kas als Energiebron, maar ook die van Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof raken dit jaar op. Voor de voortgang van deze programma's zijn vanaf 2018 nieuwe financiële middelen nodig. "Doen we dat niet, dan neemt de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis sterk af en kunnen wij ook geen beroep meer doen op extra subsidie mogelijkheid van de overheid voor strategisch onderzoek", schrijft LTO Glaskracht op de website. "De kennisstroom valt dan droog. Dit kan gevolgen hebben voor de bedrijven en ons maatschappelijk draagvlak. Voor vooruitgang is onderzoek belangrijk. Onderzoek dat ondernemers steunen en waaraan zij willen meebetalen."

Licht
Als voorbeeld wijst LTO Glaskracht naar het onderzoek naar licht. "Licht is een cruciale productiefactor in de glastuinbouw. En met de opkomst van belichting is het mogelijk om jaarrond met een goede kwaliteit te produceren. De afgelopen jaren is veel kennis ontwikkeld rondom nieuwe kasdekmaterialen, hoe belichting efficiënt in te zetten en kennis rondom de toepassing van LED-belichting. Het doen van onderzoek is daarbij onmisbaar om deze kennis te ontwikkelen."

"Het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken heeft de afgelopen jaren daarbij een belangrijke bijdrage aan geleverd door financiering en sturing van het onderzoek naar deze onderwerpen, waarbij er sommige door de praktijk toegepast wordt. Denk daarbij aan de toepassing van diffuus glas, de daglichtkas en kennis hoe belichting efficiënter in te zetten. Zo is uit onderzoek aangetoond dat er bij phalaenopsis en lelie het mogelijk is om 30% te besparen op elektriciteit voor belichting zonder in te leveren op de productie. Ook wordt volop gewerkt aan nieuwe kennis en technieken zoals toepassing van gelijkspanning, led belichting, (onderdelen van) de winterlichtkas."

Bekijk hier een greep uit de lopende en recent afgeronde onderzoek die (mede)gedaan zijn vanuit Kas als Energiebron.

Wat gaat dit kosten?
Nu wordt jaarlijks 4 miljoen euro ingezet in de innovatieprogramma's Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Daarnaast wordt 1,5 miljoen euro privaat vanuit gewascoöperaties en toeleveranciers gefinancierd. De overheid verdubbeld het totaal.

De 4 miljoen is na 2017 niet meer beschikbaar. "Willen we de innovatieprogramma's voortzetten dan is €400 - €450 per hectare in een nieuw financieringssysteem nodig", berekent LTO Glaskracht.

In een ondernemerspeiling consulteert LTO Glaskracht komende maand alle telers over dit bedrag en over het onderzoeksprogramma.

Kijk hier voor meer informatie over de peiling.

Publicatiedatum: