Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperking spuiwater door juiste waterfiltratie

Waterfiltratie is nodig om verstoppingen van het irrigatiesysteem te voorkomen. Bij het terugspoelen van een filtersysteem komt er spoelwater vrij. Beperking van de hoeveelheid spoelwater, dat bij spuien gezuiverd moet worden, is op verschillende manieren te realiseren. De eerste winst is al te behalen met het afdekken van het regenwaterbassin en –silo om algengroei tegen te gaan. De inhoud van het watersysteem verkleinen is een volgende stap.

Kleinere waterinhoud
“Dieptefiltratie met een zandfilter is een goede techniek om algen weg te vangen. Terugspoelen op het juiste moment en met de juiste hoeveelheid water is van groot belang. De hoeveelheid spoelwater is momenteel een belangrijk onderwerp”, zegt Rob Zwaard van UVAR Holland. De nieuwe serie zelfreinigende automatische zeeffilters (6Matic) hebben een veel kleinere waterinhoud, wat de hoeveelheid spoelwater vermindert. Bovendien blijft het filter in bedrijf tijdens het terugspoelen, waardoor stilzetten van het watergeefsysteem niet nodig is. Bij een half bar drukverschil tussen in- en uitgang start automatisch het terugspoelen.

Minder spuiwater
Zwaard: “Om niet teveel water in het systeem te hebben, moet een teler kritisch kijken naar de waterinhoud van het totale watergeefsysteem. De pH-waarde is in stilstaand water niet stabiel, waardoor telers ervoor kiezen om bij de start van het druppelen eerst het hele systeem leeg te maken. Als de diameters van de leidingen niet te groot zijn gekozen, geeft dat minder spuiwater.”

Terugspoelcapaciteit
 In een zandfilter hoopt het vuil zich op, dat op basis van drukverschil moeten worden teruggespoeld. Zwaard: “Bij een drukverschil van een half bar tussen de in- en uitgang, moet je terugspoelen. Door het automatisch omkeren van de waterstroom, moet door het ‘lichten’ van het zand het vuil loskomen. Belangrijk hierbij is dat je dat doet met 85 tot 90% van de filtercapaciteit. Dus voor een zandfilter met een capaciteit van 58 kuub per uur, spoel je met snelheid 50 kuub per uur terug.”

Bodemplaat ontzien
“Als je met terugspoelen te hoge snelheid gebruikt, spoel je het zand weg. Bij te weinig water, vanwege een te kleine pompcapaciteit, komt het vuil niet los. Hierdoor krijg je kanaalvorming in het zandbed en loopt het vuil er doorheen naar beneden. Het zand filtert dan niet meer.”

Waarom bij een half bar drukverschil terugspoelen? In het zandfilter ligt een bodemplaat met daarin filterdoppen gemonteerd. Als dan het drukverschil te hoog oploopt, kan dat ten koste van de levensduur van het filter gaan.

Juiste tijd belangrijk
“Telers spoelen veelal op een vaste tijd terug, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts. Maar dat is niet goed, want je bent dan altijd te vroeg of te laat. Bij te laat is het drukverschil teveel opgelopen met alle gevolgen van dien. Bij te vroeg spoel je veel meer terug, wat voor extra spoelwater zorgt.”

Een zandfilter hoeft niet een kwartier te worden teruggespoeld. Tussen de drie en vijf minuten is voldoende. Dit geeft anders teveel spoelwater.

Spoelwater apart filteren
Het spoelwater komt normaal gesproken in de rioolbuffersilo terecht, dat na zuiveren kan worden geloosd. Zwaard geeft het advies om het terugspoelwater in een aparte silo op te vangen en dat water door een afzonderlijke kleine zandfilter (12 of 16 inch) te leiden. Het gefilterde water is dan weer in het systeem te brengen, waardoor de hoeveelheid spuiwater wordt verkleind.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: