Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meermalige plantentrays scoren beter op duurzaamheid

Meermalige plantentrays hebben minder impact op het milieu dan eenmalige plantentrays. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Royal FloraHolland.

Royal FloraHolland hecht veel waarde aan een toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor mens en milieu worden geteeld en verhandeld. Daarom werken we samen met Plantion en VBN aan een Branche Verduurzamingsplan Verpakkingen voor de sierteelt. Als onderdeel van dit plan hebben we Blonk Consultants een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de milieuprestaties van eenmalige en meermalige plantentrays. Met die informatie helpen we onze kwekers en klanten bij het kiezen van een juiste verpakking.
Milieuprestaties vergeleken

Blonk Consultants heeft een levenscyclusanalyse uitgevoerd (afgekort LCA), op basis van internationale richtlijnen. In deze analyse zijn de milieuprestaties van plantentrays (een- en meermalig) tijdens hun gehele levensduur onderzocht en met elkaar vergeleken. Dus van productie en gebruik tot aan afvalverwerking. De LCA maakt duidelijk hoe de verschillende trays scoren op milieuthema's zoals klimaatverandering en watergebruik. Daarnaast geeft het onderzoek ook aan waar het grootste verbeterpotentieel zit voor zowel eenmalige als meermalige plantentrays.

Betere milieuresultaten met meermalig fust

Uit het onderzoek blijkt dat meermalige trays qua milieu-impact beter scoren dan eenmalige trays. Bij eenmalige trays zorgen vooral de productie van het kunststof en de afvalfase voor de meeste impact. Kansen om de milieu-impact te verlagen zitten dan ook in het reduceren van het gewicht per tray en het maximaliseren van de recycling. Bij meermalig fust dragen met name het transport en het schoonmaakproces(Floratino) bij aan de milieu impact.

Binnenkort volgt meer inhoudelijke informatie over de uitkomsten van dit onderzoek van FloraHolland.
Publicatiedatum: